Buitenland

'Regels doen er niet toe, mensen moeten geholpen worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Regels doen er niet toe, mensen moeten geholpen worden'

[NOS] Terwijl het Franse deel van Sint-Maarten kan rekenen op hulp van Brussel voor de wederopbouw na Irma, is dat nog onzeker voor het Nederlandse deel. Dat is het gevolg van de aparte status van Sint-Maarten, dat een land is binnen het koninkrijk. Saint Martin is een bestuurlijk geïntegreerd overzees gebiedsdeel van Frankrijk.

De Europese Commissie trok gisteren al 2 miljoen uit voor noodhulp aan de Caribische eilanden die door Irma zijn getroffen. Daarmee moeten basisvoorzieningen zoals drinkwater en sanitair worden hersteld.

Een ander fonds wordt aangesproken voor - veel meer substantiële - hulp bij de wederopbouw. Daarvoor komen gebieden in aanmerking die op een lijst staan met provincies en andere regio's van EU-landen. Sint-Maarten ontbreekt op die lijst, omdat het niet volwaardig deel uitmaakt van Nederland en dus ook niet van de EU.

Sint-Maarten hoopt op EU-geld voor wederopbouw

Saint Martin staat er wel op, en Frankrijk zal dus ook geld vragen aan Brussel voor de wederopbouw van het Franse deel. Nederlandse Europarlementariërs willen dat Sint-Maarten ook in aanmerking komt voor subsidie uit Brussel. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zegt hierover: "Regels doen er niet toe. Op Sint-Maarten moeten mensen geholpen worden."

Dat de Brusselse wederopbouwsubsidie ertoe doet, blijkt uit de Europese hulp voor de Italiaanse aardbevingsgebieden; die bedraagt ruim 1 miljard euro.

Morgen debatteert het Europarlement met de Commissie over de hulp aan de Caribische eilanden. Dan zullen de Nederlandse afgevaardigden proberen een mouw te passen aan de formele obstakels voor hulp aan Sint-Maarten.

Ster advertentie
Ster advertentie