Buitenland

Geweld tegen kinderen: ‘Het is een beetje de Marokkaanse opvoeding’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld tegen kinderen: ‘Het is een beetje de Marokkaanse opvoeding’

“Inderdaad, dat is het cliché: dat de Marokkaanse gemeenschap kinderen slaat. Ik denk ook nog wel dat het gebeurt.”, zegt een Marokkaanse vader uit Tanger in het NPO Radio 1-programma De Ochtend. In de themaweek Opvoeding in de wereld horen we vandaag in een reportage van Willemijn de Koning hoe het er in Marokko aan toegaat.

Hulp in de opvoeding is voor de meeste ouders in Marokko ver te zoeken. Het bestaat wel, maar dan in de vorm van privécentra en opvoedhulpen, en die zijn vaak te duur voor de gewone burger. De ouders staan er dus meestal alleen voor.

'Ongehuwde moeders een beetje agressief'

Khaled El Andaloussi is directeur van stichting ATFAL, die onderzoek doet naar opvoeding, een goede opvoeding stimuleert en bijeenkomsten met basisschooldirecteuren organiseert. Sommige ouders vinden geweld een goede manier van opvoeden en sommigen weigeren het te gebruiken, zegt hij. Het probleem is in Marokko ook structureel: het is nu niet verboden om kinderen in een thuisomgeving te slaan, ouders hebben dus de vrijheid om geweld te gebruiken.

Soumia Idman runt in de stad Casablanca een crèche voor ongehuwde moeders. Deze vrouwen worden in de Marokkaanse maatschappij moeilijk geaccepteerd en hebben daardoor wat meer moeite met het opvoeden. Dan worden ze nerveus en soms een beetje agressief, zegt Idman. Maar niet alleen ongehuwde moeders slaan hun kind, vervolgt ze. Het is een beetje de Marokkaanse opvoeding. Wij zijn gewoon nog niet zo ver in de opvoeding zoals andere landen.

Luister de reportage hier terug:

Reportage opvoeding in de wereld: Marokko

Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer mensen vinden dat deze cyclus moet worden verbroken. Zowel de crèche in Casablanca en stichting ATFAL vinden daarin communicatie de oplossing. We beoordelen ouders die hun kinderen slaan niet, maar helpen hen om hun opvoeding te verbeteren door met ze te praten, zegt directrice van een basisschool Naima Bentouimou.

'De staat moet ingrijpen'

Dat werkt, vervolgt ze. Als alle volwassenen zouden begrijpen dat opvoeden tijd kost, dat je daarin kalm moet blijven en dat alle kinderen anders zijn, zou er geen geweld nodig zijn. Ook vindt Bentouimou dat de staat moet ingrijpen en het verboden moet maken om kinderen te slaan.

De vader uit Tanger heeft in ieder geval al baat gehad bij de bijeenkomsten van ATFAL: “Mijn ouders sloegen mij ook maar zij wisten niet beter. Het was toen normaal. Maar ik zou mijn kind nooit slaan.”

Zie ook: Opvoeding in de wereld - Kenia: Hoe disciplineer je kinderen: 'Ik gebruikte een stok'

Ster advertentie
Ster advertentie