Buitenland

Duitse oplossingen voor de crisis

foto: Google Mapsfoto: Google Maps
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse oplossingen voor de crisis

[VPRO] Een dreigende brexit en winst van eurosceptische partijen. Een groot aantal vluchtelingen en hardnekkige xenofobie. Een wankele eurozone en voortschrijdende klimaatverandering. Van alle kanten wordt Europa door crises getroffen, maar niet iedereen legt zich daarbij neer. De Europa-estafette loopt langs lokale initiatieven, waarbij mensen zélf een crisis te lijf gaan, onafhankelijk van "Brussel" en nationale politici.

Week 2: Duitsland

In de tweede week van de Europa-estafette doet correspondent Rik Delhaas verslag vanuit Duitsland. Het land van de Energiewende en "Wir schaffen das!", maar ook het land van Pegida en een omstreden rol in de eurocrisis. Welke lokale initiatieven komt Delhaas hier tegen?

Goedkoop huren in hartje Berlijn

Sinds de val van de muur is Berlijn bijzonder geliefd geworden onder hippe jongeren, kunstenaars en vakantiegangers. En hoewel het er nog altijd vrij goedkoop is in vergelijking met bijvoorbeeld Parijs of Amsterdam, is de waarde van huizen in de Duitse hoofdstad flink gestegen.

In hartje Berlijn bestaat er echter een idealistische huurdersvereniging die, tegen deze trend in, huurprijzen bijzonder laag weet te houden. Rik Delhaas gaat er een kijkje nemen en doet verslag. Daarnaast gaat Delhaas langs bij Berlijnse stadstuinen, waar mensen hun eigen groenten en kruiden verbouwen. Je kunt de reportages hieronder beluisteren.

Muziek tegen xenofobie in Oost-Duitsland

Economisch loopt het in Oost-Duitsland nog altijd een stuk minder soepel dan in het westen van het land. Daarnaast staat de voormalige DDR tegenwoordig bekend als de bakermat van de Pegida-beweging, die tegen de "islamisering" van en de "massa-immigratie" naar Europa protesteert.

Er komen echter ook andere geluiden uit deze regio. In het geval van Banda Internationale kun je dit zelfs heel letterlijk nemen. Deze band is een samenwerking tussen lokale muzikanten uit Dresden en vluchtelingen uit allerlei hoeken van de wereld, en laat zien dat er dus heel goed samengeleefd en -gespeeld kan worden.

Rik Delhaas woont een concert van de groep in Jena bij. Ook doet hij verslag vanuit het Oost-Duitse dorpje Feldheim, dat volledig op zelf-geproduceerde, duurzame energie draait. Je vindt beide reportages hieronder terug.

Groene initiatieven in Keulen

In West-Duitsland gaat het economisch weliswaar iets beter dan in het oosten, natuur en milieu hebben er veel te lijden gehad. Dat geldt ook voor de domstad Keulen, waar buurtbewoners van de Brüsseler Platz inmiddels hebben besloten om zelf maar voor een stuk "groen" in hun stad te zorgen.

Rik Delhaas bezoekt dit groenste stukje van Keulen, en hij is duidelijk niet de enige. Verder onderzoekt hij het initiatief "foodsharing", waarbij mensen het onnodig weggooien van voedsel proberen tegen te gaan. Wil je meer over beide projecten weten? Luister dan naar de reportages hieronder.



De volgende bestemming: Hongarije

De "Duitse" week van de Europa-estafette zit er nu op. Volgende week is het de beurt aan Edwin Koopman, die op zoek gaat naar lokale initiatieven tegen Europese crises in Hongarije. Vergeet dus niet om te luisteren: iedere dag tussen 12.00 en 14.00 in De Sportzomer op NPO Radio 1. En kun je hier niet op wachten? Luister dan vast hieronder naar hoe Rik Delhaas het estafettestokje aan Edwin Koopman overdraagt.

Ster advertentie
Ster advertentie