Buitenland

'Huidige maatregelen zijn niet genoeg om Venetië te redden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huidige maatregelen zijn niet genoeg om Venetië te redden'

[KRO-NCRV] “Venetië heeft haar ziel verloren.” Dat zeggen de Venetianen. Op topdagen zwerven er meer dan twee keer zoveel bezoekers door Venetië dan er bewoners zijn en dat is schadelijk voor de stad. Venetië wil het aantal toeristen indammen.

Quote

Wij Venetianen worden de stad uit gejaagd

In 2016 bezochten 28 miljoen mensen Venetië en op topdagen bezoeken meer dan 100.000 toeristen per dag de stad. “Het is niet meer te doen hier,” klaagt een oudere vrouw. “De visboer is weg, de groenteboer is weg. Wij Venetianen worden de stad uit gejaagd.”

Dagjesmensen

Vooral de dagjesmensen zijn schadelijk voor de stad, “want daar staan zo weinig opbrengsten tegenover dat je daar als gemeenschap helemaal niets aan hebt”, zegt Jan van der Borg, docent aan de Universiteit van Venetië. Hij onderzoekt de economie van het toerisme in Venetië. Volgens Van der Borg moet het aantal toeristen worden teruggebracht van 28 miljoen naar 18 miljoen om de stad te redden. Maar dat gebeurt niet zomaar.

Het gemeentebestuur is al jaren op zoek naar manieren om de toeristenstroom in te dammen. Zo krijgen bewoners voorrang in het openbaar vervoer en worden toeristen alternatieve routes door de stad aangeboden. Maar het heeft nog niet veel geholpen.

Toeristen San Marcoplein

Bron: ANP

Voor de San Marco basiliek staat nog altijd een rij van minstens 200 meter en op de Rialto brug verdringen mensen elkaar voor een selfie met het Canal Grande op de achtergrond. "Je kunt mensen niet verbieden naar de stad te komen", verzucht wethouder Toerisme in Venetië, Paola Mar.

Opzoek naar oplossingen

Ook nu zijn er weer verschillende maatregelen genomen, zoals het verbieden van het openen van nieuwe take-away restaurants. “Ook hebben we het moeilijker gemaakt om van woonhuizen hotels of Bed and Breakfast’s te maken”, zegt Mar.

Deze maatregelen zijn volgens van der Borg niet genoeg om Venetië te redden."Venetië moet als bestemming beschermd worden. Er moeten niet pas maatregelen worden genomen als de mensen er al zijn, maar vooraf." Volgens van der Borg moet vooraf aangegeven worden dat Venetië die grote toeristenstroom niet aankan en moet worden uitgelegd dat er rode, groene en zwarte dagen zijn om te komen. "Daarnaast kun je uitleggen wat er nog meer allemaal voor moois te zien is, behalve het centrum.”

Venetië wil 10 miljoen minder toeristen per jaar

Ster advertentie
Ster advertentie