Buitenland
NOS

Baas Tokio 2020 houdt rekening met ontslag door uitspraak 'vrouwen praten te veel'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Baas Tokio 2020 houdt rekening met ontslag door uitspraak 'vrouwen praten te veel'

De baas van de Olympische Spelen die deze zomer in Tokio moeten worden gehouden, ligt onder vuur vanwege uitspraken over vrouwelijke sportbestuurders. Die blijven maar praten en dat is irritant, zei Yoshiro Mori op een vergadering van het Japanse Olympisch Comité (JOC).

Vanwege de ophef zegt de baas van Tokio 2020 rekening te houden met zijn ontslag. Al "lijkt het wel alsof hij zelf niet snapte wat het probleem is", vertelt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal.

Op de JOC-vergadering keerde hij zich tegen een plan om meer vrouwelijke bestuurders te kiezen. "Een bestuursvergadering met veel vrouwen blijft maar doorgaan", zei de 83-jarige Mori. "Vrouwen voelen veel rivaliteit. Als eentje wat zegt, moeten de anderen zo nodig ook wat zeggen."

Mori, die van 2000 tot 2001 premier van Japan was, zei ook dat hij wel voelde voor het instellen van een maximale spreektijd als er meer vrouwen in het JOC-bestuur komen. "Anders stoppen ze nooit en dat is een probleem."

De Japanner was wel complimenteus richting de zeven vrouwen die nu al in het 35-koppige JOC-bestuur zitten. "Hun rake opmerkingen helpen ons enorm."

'Ongelukkig'

Toch leiden Mori's opmerkingen tot kritiek, onder meer van JOC-directeur Kaori Yamaguchi. Volgens haar is gelijkheid tussen mannen en vrouwen een kernwaarde van Tokio 2020. "Het is ongelukkig dat de baas van het organisatiecomité zulke opmerkingen maakt."

Ook op sociale media klinkt veel kritiek. Een hashtag die vertaald kan worden als "Mori, stap alstublieft op" is trending op Twitter.

olympische spelen baas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie