Buitenland
AVROTROS

Chinees nieuwjaar staat in Wuhan voor de de deur: 'Alles is hier compleet onder controle'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinees nieuwjaar staat in Wuhan voor de de deur: 'Alles is hier compleet onder controle'

12 februari is het Chinees Nieuwjaar. Deze feestdag zorgt jaarlijks voor de grootste volksverhuizing ter wereld. Volle treinen en geen zicht op wie naar welke plek afreist: de ideale omstandigheden voor een nieuwe opleving van het virus. Inwoner Lute Brommer vertelt hoe het nu is in Wuhan in EenVandaag.

Wuhan, een stad in China met 11 miljoen inwoners, deed in 2019 bij de meeste mensen geen belletjes rinkelen. Anno 2021 is dat anders: iedereen kent Wuhan als de stad waar het coronavirus zijn eerste slachtoffers maakte. De Nederlandse Lute Brommer woont al meer dan 10 jaar in deze stad en maakt zich om het verloop van het Chinees Nieuwjaar geen zorgen.

Het oude normaal

Op de vraag hoe Brommer zich voelt zegt hij kort maar krachtig: "Ik ben in topgezondheid." En dit lijkt representatief te zijn voor de algehele situatie in Wuhan. "Alles is hier compleet onder controle. Na de zware lockdown van vorig jaar heerst hier nu een groter gevoel van vrijheid dan ooit", vertelt Brommer.

Het leven is eigenlijk weer zoals het was. Maar wel met een paar verschillen. "Er zijn meer plekken waar je een 'health code' moet laten zien, een soort bewijs dat je niet in een gebied bent geweest waar zieken waren. En iedereen draagt hier nog altijd ten allen tijden mondkapjes", vertelt Brommer.

Boost voor de civilisatie

Maar misschien wel de grootste verandering is terug te zien in het gedrag van de Wuhanees zelf, vertelt Brommer. "Hoewel het bijna niet anders kan dan dat iedereen in deze dichtbevolkte stad inmiddels weer dicht bij elkaar zit, wordt er veel beter opgelet. En dat is dan wel weer een positieve invloed van deze nare periode."

Brommer beschrijft hoe er in zijn stad nu veel meer respect is voor elkaar. Dat geldt voor bekenden en onbekenden. Zo verleent iedereen elkaar bijvoorbeeld opeens netjes voorrang. "Waar het voorheen altijd dicht op elkaar en voordringen was, is dat nu niet meer zo. Iedereen let veel beter op elkaar."

Afremmen reisbewegingen

Aan de vooravond van het Chinees Nieuwjaar legt de overheid extra regels op voor de Chinezen om te volgen. "Ze proberen het reizen te ontmoedigen door middel van verplichte corona testen en quarantaines in sommige gebieden."

Ook worden er in verschillende plaatsen projecten opgestart zodat mensen daar in de weken rondom de feestdag kunnen werken. "In de hoop ze zo in hun eigen stad te houden." En dat werkt, want deze maatregelen zouden al 60 procent van de oorspronkelijke vluchten gereduceerd hebben, zegt Brommer.

Los van het ontmoedigen van het reizen verandert er voor de Chinezen bij het vieren van deze feestdag zelf niet zoveel. "We zullen misschien met minder aan tafel zitten en onderweg een aantal testen moeten afleggen, maar 12 februari geniet ik weer van het goddelijke eten van mijn schoonouders en speel ik weer 4 of 5 uur mahjong."

De situatie in Wuhan aan de vooravond van het Chinees Nieuwjaar

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie