appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dromen de Oekraïners aan het front stiekem van vrede?

Michiel Driebergen
woensdag 11 november 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

Het is stil in de loopgraven in de Oost-Oekraïense Donbas. Niet eerder hield een staakt-het-vuren in de afgelopen zes oorlogsjaren zo lang aan. Beginnen de Oekraïners nu dan toch stilletjes op vrede te hopen? Correspondent Michiel Driebergen bezocht het front.

Dromen over vrede in de Donbas

"Natuurlijk hoop ik op vrede" vertelt de Oekraïense militair Dennis. "Al een maand gebeurt er bijna niks hier in de loopgraven. Maar toch moeten we gefocust blijven, er kunnen overal sluipschutters zitten." Hij wijst naar een huis aan de andere kant van het front, niet meer dan 250 meter verderop. "Daar zit de vijand." En dus staat hij, ook nu, de hele dag door een klein schietgaatje te kijken. 

Liever doorvechten

Ook zijn collega Sergey is sceptisch. "Veel soldaten vechten eigenlijk liever door. We willen strijden voor ons vaderland, deze tegenstander is heel onvoorspelbaar. We kunnen ze niet vertrouwen."

In het naastgelegen dorp Verchnotoretske zijn de bewoners heel tevreden met de wapenstilstand. "We zijn echt opgelucht, want we horen nauwelijks meer mortieren inslaan" vertelt de directeur van de dorpsschool. Maar hoopvol over de toekomst is ze nog niet. "Het dorp is door het front compleet in tweeën gehakt, ik kan mijn neef aan de andere kant van het dorp niet eens meer zien. Dus als er ooit vrede zou komen, zijn de verschillen misschien wel te groot geworden. Ik weet niet of ze aan de andere kant nog wel terug willen naar dit deel van Oekraïne. Ze ademen andere lucht aan die kant van het front."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1