Buitenland
EONOS

Europese waarnemers: geen onregelmatigheden bij stemming VS, Trump ondermijnt vertrouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese waarnemers: geen onregelmatigheden bij stemming VS, Trump ondermijnt vertrouwen

In tegenstelling tot wat de Amerikaanse president Trump beweert over onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen, zijn de verkiezingen in de VS netjes verlopen. Dat stelt OVSE-waarnemer Farah Karimi in Langs de Lijn En Omstreken vanuit Amerika. "Het rapport van de OVSE concludeert dat er geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden."

Groenlinks-senator Karimi is de enige Nederlander onder de 52 parlementaire waarnemers die namens de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) de Amerikaanse verkiezingen in de gaten heeft gehouden. Dit deed ze in de swing state Wisconsin, die inmiddels aan de democratische kandidaat Biden wordt toegekend.

President Trump heeft aangegeven een hertelling te willen van de staat Wisconsin. Karimi begrijpt wel dat hij dat wil, maar keurt het ook af. "Het is vanaf het begin zijn strategie geweest om alles uit te dagen. Dat is één van de grote problemen die de OVSE heeft aangekaart. Met zijn acties ondermijnt Trump het vertrouwen in het verkiezingssysteem in de Verenigde Staten. En met die strategie blijft hij doorgaan om mensen in verwarring te brengen."

Rapport OVSE

Karimi heeft zelf geen onregelmatigheden waargenomen tijdens het tellen van de stemmen. "Met het team waar ik deel van uitmaakte, zijn we naar twaalf stemlokalen geweest. Bij die stemlokalen hebben we niets verdachts gezien en op alle vragen die we stelden kregen we netjes antwoord van de commissie. Daarnaast zijn er naast 52 parlementariërs nog een aantal officiële parlementariërs die al veel langer in de VS zijn. Ook zij hebben niets twijfelachtigs gezien de afgelopen maanden. Het totale beeld is samengevat in het rapport van de OVSE waarbij wordt geconcludeerd dat alles volgens de officiële regels is verlopen."

Tellen van de stemmen: waarom duurt dat zo lang?

Veel mensen vragen zich af waarom de telling zo lang duurt. Karimi kan die vraag goed begrijpen. "Als er één ding is wat ik heb ontdekt tijdens mijn waarnemersschap, is dat het verkiezingsproces ongelooflijk ingewikkeld is. Iedere staat heeft eigen wetgeving en regels. In Wisconsin bijvoorbeeld mochten de stemmen die per brief waren verstuurd pas aan het einde van de verkiezingsdag geteld worden. Dit gaat om duizenden brieven die geteld moesten worden tussen acht uur ’s avonds en vier uur ’s ochtends. Dat is zo indrukwekkend. Het tellen van de stemmen doe je gewoon met een machine, maar het controleren van de stemmen wordt gedaan met mensenhanden. Vandaar dat het zo lang duurt."

Machtsmisbruik

Karimi verbaast zich over de verwarring die Trump creëert. "Amerika hoort een democratie te zijn. Alleen al het feit dat Trump de integriteit van het hele verkiezingssysteem ondermijnt, is heel bedenkelijk. Het is eigen machtsmisbruik waar we kritisch op moeten zijn. Maar ik heb ook een andere kant gezien: het is niet te geloven hoeveel vrijwilligers actief waren om alles in goeden banen te leiden. Ik heb mensen gezien die vijf minuten voor acht nog naar een stemlokaal renden om toch nog te kunnen stemmen. Er zijn dus echt twee kanten: een volk dat zijn democratie wil beschermen en een president die dit allemaal minacht."

Ster advertentie
Ster advertentie