Buitenland
NOSNTR

Frankrijk herdenkt Samuel Paty terwijl de verdeeldheid in de moslimgemeenschap groeit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frankrijk herdenkt Samuel Paty terwijl de verdeeldheid in de moslimgemeenschap groeit

Twee weken na de moord op maatschappijdocent Samuel Paty, gingen vandaag de scholen weer open in Frankrijk. Het was dus aan de leraren de taak om de gebeurtenissen te bespreken met de leerlingen op school. Volgens NOS-correspondent Frank Renout en antropoloog Nadia Fadil wordt het voor de moslimgemeenschap en de gehele samenleving moeilijker om er een sereen gesprek over te hebben.

“Voor veel leerlingen zag de start van de dag er hetzelfde uit. Ruim twaalf miljoen leerlingen hebben allemaal gesproken over de moord op Samuel Paty”, vertelt de correspondent in Nieuws en co. Om elf uur vanmorgen werd er een minuut stilte gehouden voor de vermoorde docent. Tijdens de les lazen leraren door het hele land een brief voor van de negentiende-eeuwse Franse socialistische leider Jean Jaures.

Zware discussie in moslimgemeenschap Frankrijk

Volgens antropologe Nadia Fadil, deskundige op het gebied van de islam in Europa, beleeft de moslimgemeenschap de discussie als zwaar. “Er is op dit moment vooral discussie over de aanslagen en de naweeën ervan binnen de moslimgemeenschap in Frankrijk. Daarin zijn zowel de moslims als niet-moslims verdeeld. Het gaat dan vooral om de straf die de schuldige moet krijgen, maar ook om de houding van de Franse staat.”

Het is volgens Fadil namelijk de vraag of de staat niet te ver gaat wat betreft de maatregelen die zij treffen. Fadil vertelt dat moslimorganisaties vaak als oorzaak voor het probleem worden gezien, en dat wordt veel bediscussieerd. Er zijn daarom veel verschillende opvattingen over. Ook onder de moslimgemeenschap, ziet ook de antropologe.

“Je hebt natuurlijk verschillende stromingen en opvattingen over de islam. Dat zie je ook terug in de discussie die op dit moment speelt in Frankrijk. En dan gaat het niet over de gebeurtenissen, die zijn vooral veroordeeld door de gemeenschap. Het gaat vooral om de manier waarop er moet worden omgegaan met de discussie en over hoe de staat omgaat met de discussie.”

Verdeeldheid over ingrijpen Franse overheid

Volgens Fadil vindt een deel van de moslimgemeenschap dat de staat te heftig ingrijpt, zij zien het als een collectieve bestraffing. Anderzijds heb je wel een zeer zichtbare groep binnen de gemeenschap die juist de straffe aanpak toejuicht. “Het gaat dan vooral om figuren die vinden dat de staat veel te laks is geweest. Daar wordt gebruik gemaakt van een ware oorlogsretoriek.”

Die twee verschillende visies zorgen ervoor dat de moslimgemeenschap flink polariseert. “Het geloof wordt op dit moment zeer snel gepolitiseerd. Dat zorgt ervoor dat er geen goede discussie kan worden gevoerd over de plaats van het geloof in de samenlevin”, vertelt Fadil. Het lijkt er daarmee ook op dat de verdeeldheid dus groeit.

Nieuws en Co Islam in Frankrijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie