Buitenland
AVROTROS

Journalist Rosalyn Saab zou liever vandaag dan morgen naar Beiroet gaan

foto: AFP via ANPfoto: AFP via ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist Rosalyn Saab zou liever vandaag dan morgen naar Beiroet gaan

Een belangrijk deel van haar jeugd woonde journalist Rosalyn Saab in Beiroet. Jaren van onrust ook, van politieke onrust en van oorlog. Ze voelt zich mede daarom nog erg betrokken bij haar tweede thuisland. De Nederlands-Libanese wil het liefst terug om daar de situatie te volgen, om te registeren en vast te leggen wat er gebeurt.

Haar stad ligt in puin, de inwoners zijn boos, gefrustreerd en de wanhoop nabij. "Het houdt mij heel erg bezig. Ik heb een plan gemaakt om geld op te halen met een Libanese vriendin. Zo zijn we nu bezig met het organiseren van een Libanese filmavond om geld in te zamelen."

Haar oom meldt zich de afgelopen tijd vaak met een update vanuit Beiroet. "Wat ervoor heeft gezorgd dat wij nog leven, is niets minder dan een mirakel of voorzienigheid", vertelt hij. Zijn kantoor lag in puin na de explosie. Wonder boven wonder heeft hij al een deel van zijn kantoor op weten te knappen, met nieuw glas. Terwijl juist daarvoor de vraag enorm is gestegen in de stad. Door de luchtdruk van de explosie sprongen in de hele stad enorm veel ruiten.

Met z'n allen opruimen zonder overheid

"Het is heel mooi dat er nu een soort burgerbeweging is gekomen. Iedereen is de straat op gegaan om te helpen en op te ruimen. Maar het zou niet zo moeten gebeuren, het zou niet zo moeten zijn dat ik dit dan mooi vind. Zo zou dit niet moeten gaan", zegt Saab. Ze verwijst naar de burgers die nu de boel opruimen, waar normaal gesproken de regering de leiding zou moeten nemen.

"Deze explosie had niet hoeven gebeuren. Het is niet dat je daar nu rustig kunt leven, want het kan dus zomaar weer gebeuren. Er wordt niet echt verantwoordelijkheid genomen door de mensen die wisten wat er lag in de haven. En de regering is dan wel opgestapt, maar de president zit er nog."

Energie van de bevolking

"Het verbaast mij dat mensen nóg de energie hadden om én te helpen én te vechten voor een beter land. Als de bevolking het nu opgeeft, dan is er ook echt geen hoop meer", zegt Saab. "Drie weken terug maakte in een reportage over Libanon, met de boodschap: het is nu echt erop of eronder voor de Libanezen. En dat was nog voor deze explosie."

De Nederlandse Publieke Omroep staat vrijdag 14 augustus in verschillende programma’s uitgebreid stil bij de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen tijdens deze dag steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. Meer informatie over de Landelijke Actiedag voor Beiroet van de Samenwerkende Hulporganisaties/Giro555 is te vinden op de website van Giro555.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie