Buitenland
NOS

Hoe reageert IS op de coronacrisis?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe reageert IS op de coronacrisis?

In Irak is het leger met een grootscheepse operatie tegen IS begonnen in drie verschillende provincies. Het doel is om een einde te maken aan de bijna dagelijkse aanslagen op controleposten, het leger, etc. Uitgerekend in deze coronatijd lijkt de macht van de terreurbeweging opnieuw te groeien. Kreeg IS door de crisis vrij spel?

Journalist Judit Neurink, IS- en Irakdeskundige, vertelde in het programma Met het Oog op Morgen meer over de laatste ontwikkelingen.

Liever luisteren?

De wereld is afgeleid

De afgelopen maanden hadden landen wereldwijd één gezamenlijke vijand: het coronavirus. Die afleiding gaf IS meer bewegingsruimte en de terreurgroep maakt graag gebruik van de chaos, aldus Neurink:

"IS roept actief op om gebruik te maken van de huidige situatie. Het hoofddoel momenteel is het bevrijden van de gevangenen. Met hun missie 'Break down the fences' willen ze zoveel mogelijk IS-leden uit de gevangenis krijgen zodat die opnieuw kunnen strijden. Dat resulteerde al in verschillende pogingen tot uitbraak. De wereld is afgeleid en dat zorgt voor ruimte. Hoewel er nog steeds een internationale coalitie bestaat tegen IS, hebben in de praktijk de meeste landen hun mensen teruggehaald om mee te helpen in de strijd tegen het coronavirus."

Schaamte om 'straf van God'

IS zegt ook nog over het coronavirus dat je het niet kan krijgen als je de jihad voert, want het virus is een straf van God. Volgens Neurink een gevoelig onderwerp in Irak:

"Van Syrië hebben we geen officiële cijfers, want daar woedt nog steeds een oorlog, maar in Irak vallen de cijfers officieel mee. Er is sprake van zo'n 3300 besmettingen en 120 mensen zijn overleden aan het virus. Die cijfers liggen laag omdat er veel verborgen gevallen zijn. Irak kent echt een cultuur van schaamte en heel veel mensen zien deze ziekte ook effectief als een straf van God. Daarom worden zieken en doden vaak niet gemeld waardoor de regering extra moet inzetten op het leger en artsen om besmettingen op te sporen. Militairen die dus normaal gezien tegen IS zouden strijden..."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie