Buitenland
NOSNTR

Met economie in vrije val vraagt Libanon om hulp bij het IMF

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met economie in vrije val vraagt Libanon om hulp bij het IMF

De Libanese regering heeft om hulp gevaagd bij het Internationaal Monetair Fonds. Libanon heeft meer dan 10 miljard dollar nodig om een eind te maken aan de vrije val waarin de economie is geraakt, liet premier Hassan Diab weten. Nieuws en Co sprak met correspondent Daisy Mohr en Farah Kanaan over de huidige situatie.

Libanon zit na tientallen jaren van wanbestuur en corruptie in de diepste economische en politieke crisis sinds de burgeroorlog van de jaren 1975-1990. Het land heeft een van de hoogste overheidsschulden ter wereld. Een bezuinigingsplan leidde in oktober tot massale protesten die premier Hariri tot aftreden dwongen. In januari werd Diab, een tot dan toe onbekende academicus, tot premier benoemd.

Door de coronacrisis werden de protesten gestaakt, maar de lockdown zorgde voor nog duurdere voedselprijzen en maakte het leven extra zwaar. Daarom komen mensen nu weer de straat op, coronaproof. Nieuws en Co sprak met correspondent Daisy Mohr en Farah Kanaan. Zij woont sinds twee jaar in Beiroet en neemt deel aan de betogingen.

Liever luisteren?

Bergafwaarts

Sinds eind vorig jaar is het alleen maar verder bergafwaarts gegaan met de Libanese economie. De waarde van de Libanese munt is sterk gedaald, waardoor prijzen van voedsel en andere levensbehoeften zijn verdubbeld en het spaargeld van veel Libanezen is verdampt. In maart besloot Libanon voor het eerst niet meer aan zijn internationale financiƫle verplichtingen te voldoen.

Dinsdag braken opnieuw gewelddadige protesten uit, ondanks de coronalockdown waardoor niemand tussen 19.00 uur en 7.00 uur op straat mag zijn. Betogers koelen hun woede op banken en kantoren. Bij confrontaties met ordetroepen vielen tientallen gewonden. Een 26-jarige demonstrant kwam om het leven.

Premier Diab hoopt dat het IMF zijn land met Gods hulp door deze moeilijke tijd zal helpen op weg naar herstel, zei hij. "De weg die voor ons ligt zal niet eenvoudig zijn, maar onze vastbeslotenheid en optimisme zullen ons erdoor trekken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie