Buitenland
NOS

Hulporganisaties: gemeenten moeten 500 migrantenkinderen opvangen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulporganisaties: gemeenten moeten 500 migrantenkinderen opvangen

Hulporganisaties roepen Nederlandse gemeenten op om ten minste 500 kinderen op te vangen uit de overvolle kampen in Griekenland. Belangenorganisaties luiden de noodklok, nu zo'n 13.000 migranten zich bij de Turks-Griekse grens hebben verzameld.

Oproep hulporganisaties: gemeenten - neem vluchtelingenkinderen op

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelt in het Radio 1 Journaal dat meer geld geven niet genoeg is. "We sturen al jaren extra geld, maar de situatie is nu dusdanig ingrijpend dat er meer nodig is dan met de portemonnee wapperen." Daarom roept de organisatie op om kinderen op te vangen in Nederlandse gemeenten.

'Leiderschap en barmhartigheid'

"Toon leiderschap en barmhartigheid", schrijven Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children. Ze hopen dat gemeenten "een kopgroep" vormen en honderden kinderen zonder ouders en familie onderdak bieden. Het voorstel is volgens de de initiatiefnemers ingediend bij Amsterdam, Groningen, Utrecht en Nijmegen.

Turkije heeft de grenzen opengezet, waardoor duizenden migranten proberen de Europese Unie te bereiken. De groep migranten steekt ook met rubberboten over van Turkije naar de eilanden Lesbos, Chios en Samos, die vlak voor de Turkse kust liggen.

Daar zijn volgens de Griekse autoriteiten ruim 500 mensen aangekomen. In Brussel werd gisteravond gesproken over de situatie op het Griekse eiland Lesbos.

Ster advertentie
Ster advertentie