Buitenland
VPRO

De vlucht van Stef Biemans

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. De vlucht van Stef Biemans

Toen een jaar geleden traangasgranaten en politiegeweld tot in zijn eigen achtertuin kwamen, besloten televisiemaker Stef Biemans en zijn gezin het onrustige Nicaragua te ontvluchten. Ze kwamen terecht in een dorp in Zuid-Spanje. Over hun vlucht uit Nicaragua en de aankomst in Spanje maakte hij een VPRO-serie: Brieven aan Andalusië.

In de serie stelt hij zijn nieuwe landgenoten vragen over hun leven. Hij vertelt hierover in Bureau Buitenland.

Stef Biemans' brieven aan Andalusië

"Aanpassen is de sleutel om te overleven", hoorde Stef Biemans zichzelf tegen zijn kinderen zeggen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl de televisiemaker honderden brieven schrijft aan zijn nieuwe landgenoten, valt hij van de ene verbazing in de andere bij het lezen van de uiteenlopende antwoorden.

Gevlucht uit Nicaragua

De zesdelige serie gaat over Spanje, immigratie, dictatuur en onverwerkt verleden, maar ook over Nicaragua en over een gevlucht gezin dat heen en weer wordt geslingerd tussen emoties. Vrees over de toekomst van Nicaragua, heimwee naar vrienden en familie, en nieuwsgierigheid naar hun nieuwe omgeving.

Hoe lang ze zullen blijven en óf ze nog teruggaan hangt helemaal van de ontwikkelingen in Nicaragua af, zegt Biemans. Afgelopen zomer gingen ze er even op bezoek en zagen dat de dictatuur van Daniel Ortega nog lang niet wankelt. "Op dit moment ben ik niet optimistisch over een snelle verandering."

Brieven aan Andalusië wordt wekelijks uitgezonden vanaf zondag 8 september om 20.15 op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie