appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zijn schietpartijen de schuld van Trump?

EPA/LARRY W. SMITH
maandag 5 augustus 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

"President Donald Trump is gedeeltelijk schuldig aan de doden die gevallen zijn bij de recente schietpartijen in de Verenigde Staten". Dat stelt Amerikakenner Victor Vlam in Dit is de Dag. Willem Post vindt dat je dat echt niet kan zeggen.

Is Trump verantwoordelijk voor schietpartijen?

Volgens Vlam heeft de retoriek die president Trump de afgelopen jaren gebruikt een klimaat geschapen dat daders van shootings zoals die in El Paso een excuus geeft om te doen wat ze doen. De Amerikadeskundige wijst op het manifest dat de schutter van El Paso publiceerde. Hij had het daarin over een ‘invasie van immigranten’, termen die Trump volgens Vlam ook tijdens zijn campagne gebruikte. 

Ook de eerdere verwijzingen van Trump naar ‘shithole countries’, de sympathie die Trump uitte voor rechts-extremistische demonstranten in Charlottesville en gekleurde congresleden die volgens Trump terugmoeten naar hun eigen land, dat helpt volgens Vlam niet mee. Volgens Vlam is de schietpartij in El Paso ook van een andere aard dan de schietpartij in Dayton, Ohio, waarbij de dader zich een 'socialist' noemde.

Geweten

Amerikadeskundige Willem Post is het absoluut niet met Vlam eens. "Je gaat over een grens als je zegt dat Trump medeverantwoordelijk is. De dader heeft een eigen geweten. Ik heb begrip voor de boosheid, maar je stelt dan nogal wat. Wij moeten als 'Amerikakenners' niet vervallen in een litanie van klachten over Trump. Wij zijn er om te verklaren."

Luister het hele debat hier terug: 

Victor Vlam en Willem Post over Trump

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1