Buitenland
NOS

Waarom 4 op de 10 Tunesiërs kampen met depressieve gevoelens

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom 4 op de 10 Tunesiërs kampen met depressieve gevoelens

Uit een rapport van de BBC blijkt dat 4 op de 10 Tunesiërs momenteel kampen met depressieve gevoelens. Steeds meer jongeren trekken weg uit het land en het aantal zelfverbrandingen is verdriedubbeld sinds de periode voor de Arabische Revolutie in 2011.

De cijfers verbazen de Tunesisch-Nederlandse Fairouz Ben Salah, die in Tunis woont en werkt. “Ik kan me goed voorstellen dat een groot deel van de Tunesische jongeren zich wanhopig voelt, omdat er voor hen weinig zicht op een goede toekomst is.” In delen van het land loopt de jongerenwerkloosheid op tot 50 procent. “Daarnaast is er slechte infrastructuur en vervelen jongeren zich.”

Tegelijkertijd staat het land in Europa bekend als een voorbeeldland voor de Arabische wereld, omdat er na de Arabische Lente van 2011 meer vrijheid, democratie en toerisme is gekomen. “Dat klopt allemaal, maar wat koop je voor die vrijheid? Dat vragen mensen zich hier af.”

Zelfverbranding

In het geval van zelfmoord kiezen Tunesische jongeren steeds vaker voor zelfverbrandingen. “Het is een vorm van communicatie, zo vertelde een psychiater mij. Het is pure wanhoop om te uiten dat ze echt geen uitweg zien.”

Ben Salah hoopt dat verdere economische groei het probleem in de toekomst kan beperken. Dat zal iets van de lange adem zijn: “Je kan niet in acht jaar repareren wat er honderden jaren is mis gegaan.”

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie