Buitenland
VPRO

De soap die Senegal verdeelt

foto: Facebook/Maîtresse d’un homme mariéfoto: Facebook/Maîtresse d’un homme marié
  1. Nieuwschevron right
  2. De soap die Senegal verdeelt

Overspel, polygamie en echtscheidingen. Het komt allemaal aan bod in de veelbesproken Senegalese tv-serie Maîtresse d’un homme marié (Minnares van een getrouwde man). De afleveringen van deze soap trekken wekelijks een miljoenenpubliek in het West-Afrikaanse land, maar een deel van de bevolking reageert geschokt.

Vooral de vrome en strikte moslims hebben moeite met de openhartige manier waarop de onderwerpen aan bod komen. De makers van de serie hebben al twee officiële klachten aan de broek. Vooral het vrouwelijke hoofdpersonage Marème Dial, de minnares, wordt als aanstootgevend ervaren. Zij is onconventioneel en heel open over haar seksualiteit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Antropoloog en jurist Annelien Bouland doet onderzoek naar echtscheidingen en de positie van Senegalese vrouwen daarin. "Dat deze serie gemaakt is vanuit het perspectief van de vrouw vind ik vernieuwend. Alle hoofdpersonen zijn vrouwen. Ik zie het als een feministische serie."

De soap die Senegal verdeelt

Maar een Senegalese jongen die Bouland sprak denkt er heel anders over. Hij vindt dat 'Minnares van een getrouwde man' iets anders en belangrijks laat zien. Namelijk dat mannen een polygaam 'esprit' hebben. In de huidige samenleving vinden ze het maar moeilijk om een tweede vrouw erbij te nemen omdat het hun huwelijk destabiliseert. Daarom nemen ze in plaats daarvan vaker een minnares en dat alles een beetje in het geheim.

Seksleven belangrijk, maar bij je man blijven nóg belangrijker

"Seksualiteit is heel belangrijk in Senegal. Ik heb me ook wel eens verbaasd over hoe jongeren in Senegal openlijk over seks praten met hun moeder – wat in Nederland bijvoorbeeld lang niet altijd gebruikelijk is. Het is heel belangrijk om een goed seksleven te hebben, maar uiteindelijk gaat het erom dat je als vrouw toch de man bij je houdt. En dan gaat het minder om wat jij als vrouw lekker vindt."

Ster advertentie
Ster advertentie