appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Sea-Watch trotseert verbod en vaart Italiaanse wateren binnen

AFP
woensdag 26 juni 2019 | NOS | NTR | Redactie

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch is met 42 migranten aan boord de Italiaanse wateren binnengevaren, en trotseert daarmee een verbod van de Italiaanse regering.

De kapitein besloot koers te zetten naar het eiland Lampedusa omdat de situatie aan boord "wanhopiger dan ooit is", meldt Sea-Watch. De organisatie negeert het verbod van Rome met een beroep op maritieme wetgeving rond noodsituaties.

Correspondent Mustafa Marghadi praat je na vier uur bij over de situatie in Nieuws en Co. Luister hier live mee

Nederland

Het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, pikte twee weken geleden 53 migranten op voor de kust van Libië. Sindsdien vaart het in de buurt van Lampedusa, maar in internationale wateren; elf zieke opvarenden zijn in de tussentijd overgedragen aan de Italiaanse kustwacht.

De Italiaanse minister Salvini van Binnenlandse Zaken vindt dat Nederland de migranten moet opnemen, maar Den Haag voelt zich daartoe niet verplicht.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1