Buitenland
VPRO

'Mauritaanse militairen manipuleren net zoals Messi voetbalt'

foto: Yero Gaynaakofoto: Yero Gaynaako
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mauritaanse militairen manipuleren net zoals Messi voetbalt'

Rapper Yero Gaynaako bezingt het onrecht in zijn thuisland, Mauritanië. Hij is daar heel bekend. En daarvoor betaalde hij een hoge prijs: omdat hij zijn leven niet meer zeker is, moest hij vluchten en woont hij sinds 2018 in Nederland. In een flat in Uithoorn. Vanaf daar blijft hij muziek maken en probeert hij jongeren naar de stembus te krijgen op 22 juni. Het West-Afrikaanse land kiest dan een nieuwe president.

Rap die Mauritaanse jongeren naar de stembus beweegt

De presidentsverkiezingen zorgen al weken voor onrust. De huidige president Aziz wilde zich aanvankelijk voor een derde termijn verkiesbaar stellen, maar dat gaat in tegen de grondwet. Na publieke druk zag hij daar uiteindelijk toch vanaf. 'We zien wat er om ons heen gebeurt in andere landen. In Soedan, Algerije en eerder in Burkina Faso eist de bevolking de macht terug. Die landen zijn een voorbeeld voor ons,' zegt Gaynaako in Bureau Buitenland.

Militairen zijn net als Messi

De Mauritaanse rapper vergelijkt de machthebbende militairen in Mauritanië met profvoetballer Messi in één van zijn meest recente rapteksten. 'De bevolking is als de voetbal waarmee de militairen spelen alsof ze profvoetballers zijn. Ze weten de bal net zo goed te manipuleren als Messi met als resultaat dat ze al heel lang wereldkampioen zijn. Dat moet veranderen. De Mauritaniërs moeten zelf nu ook leren voetballen', aldus Gaynaako.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zijn muziek gaat vaak over de onderdrukte bevolkingsgroepen in het West-Afrikaanse land. Zo zingt hij bijvoorbeeld over de onderdrukking van de Fulani, een bevolkingsgroep die verspreid over de hele Sahel woont. Yero behoort zelf ook tot de Fulani. Het is bovendien de vraag hoe eerlijk deze preseidentsverkiezingen in Mauritanië zullen verlopen morgen. Zo kunnen veel Mauritaniërs bijvoorbeeld niet stemmen bij de verkiezingen omdat ze geen papieren hebben. Toch probeert Yero met zijn muziek, vanuit Nederland, zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen. 'Rap overstijgt alle verschillen tussen verschillende groepen en is zo een manier om mensen te informeren', zegt Gaynaako.

Ster advertentie
Ster advertentie