appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Salvini en co. op het Europese strafbankje

EPA/DANIEL DAL ZENNARO
donderdag 6 juni 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

De Europese verkiezingen zijn nog niet voorbij of het is weer bal tussen Brussel en Rome. Of misschien juist omdat de verkiezingen achter de rug zijn, laait de ruzie over de Italiaanse begroting weer op.

De Europese Commissie heeft Italië in de houdgreep nu er een strafprocedure in gang is gezet omdat Rome de hand maar niet op de knip wil houden. Heeft Brussel een punt met zo'n actie tegen Italië? Nee, zegt financieel geograaf Ewald Engelen in Bureau Buitenland. "Sterker nog, het is dom. En nog sterker, Italië valt niets te verwijten".

Brussel zet Italië alsnog op strafbankje

Italië doet niet genoeg om het begrotingstekort en de staatsschuld aan te pakken. Deze strafprocedure kan uitmonden in een miljardenboete aan Italië, tenminste, als het zover komt, want het ziet er niet naar uit dat de Italianen lijdzaam zullen toezien.

Het is ook de vraag of deze actie de machtige Italiaanse vicepremier Salvini in bedwang houdt. Er zijn signalen die op het tegendeel wijzen.

Een munt naast de euro

Zo gaan er stemmen op om een 'parallelle munt' te introduceren, naast de euro. De Italiaanse vicepremier Salvini zei dat hij het land niet "op zijn knieën wil besturen", wijzend op de fiscale discipline die de euro afdwingt.

Met de introductie van een tweede munt naast de euro kan de regering die discipline ontwijken, zo is het idee, maar de vraag is in hoeverre de bevolking een alternatieve munt zal accepteren.

 

Brussel zet Italië alsnog op strafbankje

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1