Buitenland

Succes in Silicon Valley vergroot kloof tussen arm en rijk

foto: Hans Poolfoto: Hans Pool
  1. Nieuwschevron right
  2. Succes in Silicon Valley vergroot kloof tussen arm en rijk

[VPRO] In de VPRO-serie Droomland Amerika reist voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal door de Verenigde Staten op zoek naar het land dat Obama achterlaat voor zijn opvolger. Elke week kijkt Bureau Buitenland vooruit naar de aflevering en bespreekt het thema dat daarin centraal staat: van een worstelend stadje in Vermont tot de meest gewelddadige wijk van Chicago.

Vanavond sprak vaste gast en oud-Amerika-correspondent Arjan van Veelen met journalist en voormalig Silicon Valley-correspondent Eva de Valk over succesverhalen en armoede in het tech-walhalla van Amerika.

Silicon Valley, het gebied ten zuiden van San Francisco, staat inmiddels wereldwijd bekend als een kweekvijver van hightech innovatie en succesvolle startups. Bedrijven zoals Apple, Facebook en Google hebben hier hun hoofdkwartier. Het gebied is een trekpleister voor jonge, ambitieuze techneuten. Iedereen weet: als je het wil maken in de tech-business moet je hier zijn.

Palo Alto

Palo Alto is het kloppend hart van Silicon Valley en de woonplek voor de vaak (te) rijke jonge werknemers van de succesvolle technologiebedrijven. Skype en Tesla zijn hier gevestigd en ook de prestigieuze Stanford-uiversiteit. Alles ademt hier succes, dat is ook af te zien aan de huizenprijzen. Huizen gaan hier weg voor gemiddeld 2 miljoen dollar per pand, in de duurste buurten kan dit oplopen tot wel 9 miljoen.

Keerzijde

Er zit ook een keerzijde aan het enorme succes van de tech-industrie. Silicon Valley staat symbool voor de groeiende ongelijkheid in de Verenigde Staten. Nergens is de kloof tussen arm en rijk zo groot als hier. Door de groeiende welvaart van een deel van de Valley-bewoners zijn de kosten voor levensonderhoud zo gestegen dat je hier vrijwel niet meer kan rondkomen van 50.000 dollar per jaar.

Dit maakt dat het voor mensen die niet in de tech-industrie werken enorm moeilijk wordt om hier nog te kunnen wonen. Soms moeten mensen hun huizen verlaten omdat ze het niet meer kunnen betalen, of omdat ze plaats moeten maken voor bouwprojecten.


Roberto Munez woont in Buena Vista, de vraag is hoe lang dit trailerpark nog zal blijven bestaan. (foto: Hans Pool)

Buena Vista

Ook de Spaanstalige bewoners van het Buena Vista-trailerpark vertellen in de uitzending bang te zijn dat ze moeten vertrekken. De eigenaar van de grond wil het verkopen aan de grote bedrijven om er dure appartementen te bouwen.

Het trailerpark bevindt zich in East Palo Alto, de tegenhanger van het rijke gedeelte van de stad. Er heerst hier veel armoede. Men houdt er vaak meerdere slecht betaalde baantjes op na om de huur van hun kleine appartementen te kunnen betalen. De gevolgen van het ontbreken van een sociaal vangnet vanuit de overheid zijn merkbaar.


Bewoners van het Rosalie Rendu Center van zuster Trinitas. (foto: Hans Pool)

Liefdadigheid

Liefdadigheid is de reddingsboei voor veel mensen die niet kunnen rekenen op hulp van de overheid. Zoals zuster Trinitas, die een opvangplek voor vooral uit Latijns-Amerika afkomstige arme gezinnen leidt. "We zijn allemaal buren, we moeten voor elkaar zorgen," zo luidt haar motto.

Luister hier naar het zesde deel van de Droomland Amerika serie van Bureau Buitenland op NPO Radio 1:

Droomland Amerika wordt zondagavond uitgezonden op NPO 2, om 20.15 uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie