appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze Catalanen zijn parlementariër en bajesklant tegelijk

AFP
maandag 20 mei 2019 | NOS | Redactie

Een kermis wordt het, denkt correspondent Rop Zoutberg. In NOS Met het Oog op Morgen legt hij uit hoe vijf gevangen Catalaanse separatisten worden beëdigd als parlementslid. Want ze zijn gekozen, maar ze zitten vast, en dat blijft zo.

Catalaanse seperatisten in de cel en toch beëdigd

Het gaat om vier oud-ministers van Carles Puigdemont en een man van de burgerbeweging. Zij zitten allemaal vast na het onafhankelijkheidsreferendum. Er hangt hen celstraffen van 7 tot 25 jaar boven het hoofd.

De onafhankelijkheidspartijen hebben het goed gedaan bij de laatste verkiezingen en dat wil zeggen dat de vijf aanspraak maken op een zetel in het parlement in Madrid. Maar echte parlementariërs zullen ze niet worden. Ze worden wel beëdigd deze week.

Geen zin

"Dat wordt iets wat we hier nog nooit hebben meegemaakt", zegt Zoutberg. "Ze gaan in busjes van de Guardia Civil naar het parlement. Agenten in burger wachten ze daar op. Dan gaan ze, zonder boeien, even naar binnen toe en daarna is het weer opzouten."

De vijf mogen de opening van het parlement bijwonen, maar er is geen lunch en geen gesprek met de pers. "Ze moeten weer terug naar de bak omdat hun rechtszaak woensdag weer verder gaat."

Zoutberg denkt dat de Spaanse justitie hiermee wil laten zien dat hun rechten gegarandeerd worden. Want ze mochten zich verkiesbaar stellen en zijn nu gekozen. "Maar ze kunnen niet deelnemen aan het parlement dus eigenlijk heeft het geen zin om ze te beëdigen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1