Buitenland

'Buitenstaanders worden hier niet makkelijk opgenomen'

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Buitenstaanders worden hier niet makkelijk opgenomen'

[KRO-NCRV] Ooit liep het leven in het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö bijna naadloos in elkaar over, met de Sontbrug als symbool. Nu staat er midden in die bi-nationale samenleving een hek met een harde grens tussen de twee landen. Dankzij de angst die zowel bij de Denen als de Zweden sterk is gegroeid: de angst voor vreemdelingen. Een reportage van NPO Radio 1 verslaggever Roy Heerkens.

Bekijk hier de reportage

Het is één jaar geleden sinds de migrantencrisis uitbrak en net als op veel plekken in Europa neemt in Denemarken het nationalisme nog altijd toe. De Deense volkspartij is de op een na grootste politieke partij in Denemarken. De partij zorgde ervoor dat juwelen van vluchtelingen afgenomen kunnen worden, zei de partijleider eerder in De Ochtend.

Vorige week is in Denemarken veel commotie ontstaan vanwege een anti-asielzoekersactie van een andere rechtse politieke partij. De Danskernes Parti introduceerde een 'anti-vluchtelingenspray' die Denen moet beschermen tegen gevaarlijke confrontaties met asielzoekers, volgens partijleider Daniel Carlsen.

Tegengeluid is er ook, de alternatieven in Denemarken. Ze bestaan pas drie jaar, maar hebben wel al tien zetels in het parlement. Met witte sneakers en een grijze sweater met de tekst UNFUCK THE SYSTEM wandelt parlementslid Rasmus Nordqvist door het prachtige, statige parlement van Denemarken.

Hoe kijkt hij naar de opkomst van nationalisme in Denemarken? "De globalisering en het feit dat de wereld snel verandert, zorgt ervoor dat mensen bang worden." De Nederlandse Erika Kauffmann schreef een reisgids over Denemarken. Ook zij ziet het nationalisme toenemen. "Denemarken is een klein, hecht land. Men vertrouwt elkaar hier, buitenstaanders worden niet makkelijk opgenomen." De Denen zijn de gelukkigste mensen ter wereld, blijkt keer op keer uit geluksonderzoek. Maar hoe gelukkig ben je als je koste wat kost de ander buiten de deur wilt houden? Zoals de naam al vermoed, stelt Rasmus een alternatief voor.

Veel vluchtelingen heeft Denemarken niet opgevangen, dit jaar in totaal 5000. De meeste vluchtelingen reizen liever door naar Zweden. En hoewel dat land aanvankelijk vluchtelingen met open armen ontving, keert ook daar het tij. Zweden kan de toestroom niet meer aan en plaatste in strijd met het Verdrag van Schengen een hek tussen Denemarken en Zweden.

Het is een van de meest bijzondere grensovergangen ter wereld, de brug tussen Denemarken en Zweden. Er is zelfs een tv-serie (The Bridge) aan gewijd. Eva Sperling zit vaak in de trein tussen Kopenhagen en Malmö. Want als je in Zweedse Malmö woont, is het Deense Kopenhagen eigenlijk je hoofdstad. In Kopenhagen heb je het vliegveld, daar ga je winkelen en naar het theater.


Eva Sperling

De extra controles geven veel overlast. Zeker voor forensen. Volgens Eva zijn mensen hun baan kwijt geraakt door de extra controles. "Door de extra controles worden we ook bang gemaakt", vertelt ze. Al heeft ze ook begrip voor de maatregelen, Zweden kan simpelweg niet alle vluchtelingen opnemen. Daar is ook Rasmus het mee eens.

Ster advertentie
Ster advertentie