appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De Heilige Koe #4: Vrouwelijke journalisten in India zoeken toilet: 'Mannelijke collega's overkomt dit niet'

EP/AHARISH TYAGI
donderdag 18 april 2019 | VPRO | Niyireth Koelmans Twitter

Bij journalistiek denken we aan een intellectuele bezigheid. Maar voor vrouwen in India is het ook lichamelijk zwaar werk. Het vinden van een publiek toilet is een constante zorg voor vrouwelijke journalisten die op pad zijn. Chris Verschooten, docent journalistiek aan de KU Leuven, vertelt over haar ervaring in Bureau Buitenland.

De vrouwenstem in India

Verschooten volgt vrouwelijke parlementaire journalisten in India. "We gingen in Uttar Pradesh naar een rally van een politicus toen één van ons opeens naar het toilet moest. Vervolgens hebben we de hele rally gemist, omdat de zoektocht zo lang duurde", zegt Veschooten.

Er zijn te weinig publieke toiletten in India. En vooral vrouwen zijn hier de dupe van. "Het is voor vrouwen echt moeilijk. Ze kunnen niet zomaar in het openbaar naar het toilet gaan. Het is ook gevaarlijk, zeker tegen de avond. Eigenlijk zou de overheid ervoor moeten zorgen dat alle vrouwen in India naar het toilet kunnen gaan", zegt Verschooten.

Ik voelde me weer een kind. We vertrekken en zeggen: is iedereen al naar het toilet geweest?

Chris Verschooten

Het artikel over de rally heeft de krant dus niet gehaald. "Een mannelijke collega zal dit niet overkomen", zegt Verschooten.

Ze staan wel in de rij...

...maar niet voor het toilet. Vrouwen in India zijn namelijk enthousiastere stemmers dan mannen. Politieke partijen weten dit en beloven van alles om de aandacht van vrouwen te trekken, waaronder ook sanitaire voorzieningen. 

Luister de vierde aflevering van De Heilige Koe met voormalig India-correspondent Devi Boerema en docent internationale journalistiek bij de KU Leuven Chris Verschooten over de vrouwenstem in India. 

De vrouwenstem in India

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1