appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Airbnb stopt toch niet met verhuurpraktijken in Israëlische nederzettingen

Tolga AKMEN / AFP
donderdag 11 april 2019 | VPRO | Michelle Salomons Twitter

Airbnb gaat toch niet stoppen met het adverteren van huizen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het bedrijf gaat in plaats daarvan alle winst die ze uit deze verhuurpraktijken ontvangen, schenken aan mensenrechtenorganisaties.

Het bedrijf kondigde in november nog aan dat ze zouden stoppen met het aanbieden van de accommodaties, na een grondige evaluatie van hun aanwezigheid in de nederzettingen.

Een eerdere reportage over verhuurplatforms en de bezette gebieden.

Na veel internationale kritiek leek Airbnb te stoppen met het aanbieden van woningen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, maar drie maanden later was er nog niets aan de verhuurpraktijk veranderd, constateerde Michelle Salamons onlangs namens Bureau Buitenland.

Ondanks dat Airbnb nu toch heeft besloten door te gaan met het aanbieden van accommodaties, komt het bedrijf niet terug op de eerdere evaluatie. Daarin beoordeelde Airbnb onder andere dat hun verhuurpraktijken bijdragen aan menselijk lijden. "Door hun winst te doneren proberen ze zich te ontdoen van hun aandeel bij deze misstanden, maar ze blijven zaken doen in de nederzettingen en dat maakt ze medeplichtig aan oorlogsmisdaden", zegt Omar Shakir, Israël en Palestina Directeur bij Human Rights Watch in een reactie. Airbnb heeft nog niet gereageerd op een interviewverzoek.

Dragen Airbnb en Booking.com bij aan oorlogsmisdaden?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1