Buitenland
NOS

Cycloon Idai kan uitgroeien tot een van de grootste natuurrampen van het zuidelijk halfrond

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cycloon Idai kan uitgroeien tot een van de grootste natuurrampen van het zuidelijk halfrond

Bij Afrika denk je eerder aan extreme droogte dan aan overstromingen, maar in het zuidoosten van het continent zorgt juist water voor grote overlast. Cycloon Idai heeft hele steden en dorpen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe blank gezet. De autoriteiten in Mozambique vrezen voor zeker duizend doden.

'Mensen wachten dagen op daken en in bomen op hulp'

De orkaan Idai kwam donderdag al aan land bij de havenstad Beira, met 500.000 inwoners. Daarna trok de cycloon richting het westen naar Zimbabwe en Malawi. De Nederlandse Elma Doeleman heeft 17 jaar in Mozambique gewoond en kent nog veel mensen in het land. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt ze dat het wel mogelijk is om met mensen in de hoofdstad Maputo mogelijk is om contact op te nemen, maar dat er is andere gebieden nog geen enkele vorm van contact mogelijk is.

Hulpverleners kunnen het ondergelopen gebied ook moeilijk bereiken, zegt Doeleman. "Het regent nog altijd erg hard en daarom zijn veel bruggen doorgebroken en de wegen naar Beira gebroken. Je kan er dus niet met de auto naartoe." Op de luchthaven kunnen sinds kort weer vliegtuigen landen, maar alleen overdag.

Wachten op hulp

Volgens de Mozambikaanse overheid zijn er 600.000 inwoners getroffen door de ramp. President Filipe Nyusi maakte een rondvlucht boven zijn land. Hij schrok van hoe het land eruit zag en vreest voor duizend doden. Volgens Elma Doeleman wachten nog steeds veel mensen op hulp. "Er zitten nog steeds mensen op daken en in bomen te wachten om gered te worden. Ik hoorde gisteren een verhaal over een dak waar zeventig mensen opzaten. Helemaal omringd door water."

Voor die mensen zit er niks anders op dan hopen dat ze worden gespot door een reddingsteam. Doordat de luchthaven weer een aantal vluchten per dag aan kan, komen er steeds meer internationale reddingswerkers in het gebied. Hulpgoederen worden ingezameld in hoofdstad Maputo, maar het duurt waarschijnlijk nog even voordat die in de getroffen gebieden aankomen.

Ster advertentie
Ster advertentie