Buitenland
NOS

Roemeense 'pistachebende' slaat toe in supermarkten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roemeense 'pistachebende' slaat toe in supermarkten

Een bende Roemeense dieven heeft de afgelopen weken bij verschillende supermarkten een partij pistachenoten gestolen. "Je zou kunnen spreken van een pistachebende", zegt politiewoordvoerder Ed Kraszewski in het AD.

Roemeense 'pistachebende' slaat toe in supermarkten

Bij de politie zijn in korte tijd dertien aangiften binnengekomen. De dieven sloegen vooral toe in het oosten van het land, vorige week nog in Deventer en Steenwijk. Ze hadden tientallen zakken noten in hun auto liggen. Een aantal verdachten is opgepakt en zit nog vast.

Kraszewski zegt dat er aanwijzingen zijn dat de Roemenen samenwerken. En het lijkt erop dat ze in opdracht de diefstallen plegen.

"Maar het zou zomaar kunnen dat ze volgende week weer massaal op zoek gaan naar iets anders, zoals opzetstukjes van elektrische tandenborstels. Het is maar net waar vraag naar is."

Detailhandel Nederland weet niet waarom de noten zo populair zijn. "Het klinkt me vreemd in de oren maar we hebben al eerder gehoord dat dit soort groepen het op pistachenoten hebben voorzien", zegt Bert van Steeg. "Maar de vraag waarom het gebeurt, moet ik schuldig blijven."

Martijn Droog, eigenaar van notenspeciaalzaak Noten & Zo in Zutphen denkt dat het met de prijs van de noten te maken heeft. "Pistachenoten zijn schaars. Dat zijn ze al jaren en momenteel zijn ze ernstig schaars. Dat drijft natuurlijk de prijs op en daarmee zijn ze belangrijk roofgoed voor mensen die kwade bedoelingen hebben."

Lidl geregeld doelwit

Vooral Lidl is de afgelopen weken vaak het doelwit geweest. Een woordvoerster van de supermarkt geeft daarvoor in het AD geen verklaring.

De Duitse supermarktketen had drie jaar geleden ook al te maken met pistachedieven en vorig jaar zijn in België twee dieven veroordeeld die voor 900.000 euro aan nootjes bij Lidl hadden weggehaald.

Betere aanpak

Volgens Detailhandel Nederland stelen rondtrekkende bendes jaarlijks voor 200 miljoen euro uit winkels.

Wel worden de bendes steeds beter aangepakt. Dat komt onder meer doordat winkeliers en de politie meer informatie met elkaar uitwisselen. Daardoor wordt inzichtelijk waar en hoe de bendes werken. Ook deelt de politie informatie met collega's in Duitsland en België.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie