Buitenland
VPRO

Wie heeft baat bij oorlog tussen Pakistan en India?

foto: EPA/RAJAT GUPTAfoto: EPA/RAJAT GUPTA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie heeft baat bij oorlog tussen Pakistan en India?

De spanningen tussen aartsrivalen India en Pakistan lopen hoog op. Dinsdag heeft India een luchtaanval uitgevoerd in het noordwestelijke buurland als reactie op een zelfmoordaanslag in Kashmir. "Pakistan kan zich op zijn beurt niet veroorloven een tegenaanval te doen", zegt Pakistan-deskundige Suzanna Koster in Bureau Buitenland.

Ook India heeft geen baat bij een traditionele oorlog, maar de spanning is wél welkom. India-deskundige Devi Boerema: "Premier Narendra Modi heeft altijd de vorige regering bekritiseerd omdat ze niet daadkrachtig genoeg waren. Dit is voor hem de kans om zich als sterke man neer te zetten in aanloop naar de verkiezingen." De aanslag in Kashmir van twee weken geleden kostte ruim veertig Indiase paramilitairen het leven. De regio wordt door zowel India als Pakistan geclaimd als grondgebied.

Bedreigde studenten

Door de oplaaiende spanningen worden studenten uit Kashmir een doelwit in India. Boerema ziet dat veel jongeren buiten die regio gaan studeren omdat hun eigen universiteiten vaak worden gesloten. "Ik dacht aanvankelijk dat dit een positieve ontwikkeling was. De jeugd ging naar India! Maar wat je nu ziet is dat ze door groepen Indiërs wordt aangevallen. Dat gaat heel ver."

Kernmachten India en Pakistan op ramkoers

Ster advertentie
Ster advertentie