Buitenland
VPRO

Met de poten in de Chinese modder

foto: NIOZfoto: NIOZ
  1. Nieuwschevron right
  2. Met de poten in de Chinese modder

Hoe kan je steden in kustgebieden beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering? Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) wil weten hoe de natuur zelf kan worden ingezet. Zoals in de Parelrivierdelta in Zuidoost-China, één van de snelst verstedelijkende regio's ter wereld.

Met mega-steden als Hongkong, Guangzhou en Shenzhen wonen er meer dan 65 miljoen mensen in deze reusachtige delta. Eind jaren zeventig bestond dit gebied nog vooral uit landbouwgebied. Inmiddels is de regio van groot economisch belang voor China.

Juist hier voelen ze de gevolgen van klimaatverandering: door de snelle stijging van de zeespiegel en een toename van tropische cyclonen zijn de hier gelegen miljoenensteden extra kwetsbaar.

Mangrove

De Nederlandse onderzoeker Tjeerd Bouma en promovendus Rosanna van Hespen van het NIOZ willen samen met Engelse en Chinese wetenschappers te weten komen hoe natuurlijke kustsystemen, zoals mangrovebegroeiing, kunnen worden ingezet om deze steden te beschermen.

"Een mangroveboom begint met iets dat lijkt op een drijvende kastanje ter grote van sperzieboon", vertelt Bouma bij Bureau Buitenland, "dat groeit vervolgens uit tot een klein boompje. Wat voor verstoringen kan dat boompje dan aan, zoals harde wind? Daar moet je veel proeven voor doen, in het veld en in het lab."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Poten in de modder

Promovenda Rosanna van Hespen is net weer terug van een maand veldwerk in China. Letterlijk met de poten in de modder: "Om de dag gingen we takken verzamelen en daarna weer het lab in. We hebben een heel groot deel van de westkant van de delta bezocht en ook een kleine zijtak van de rivier."

Nu is het tijd om de verzamelde data in Nederland te gaan analyseren. "Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar het leek erop dat een invasieve mangrovesoort uit een ander deel van China sterker leek te zijn dan de inheemse soort."

Met de poten in de Chinese modder

Ster advertentie
Ster advertentie