Buitenland
VPRO

De vloeibare grens tussen de VS en Mexico

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. De vloeibare grens tussen de VS en Mexico

Drugskartels en smokkel domineren het beeld van de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Toch zijn er nog genoeg dingen die nog wel vlekkeloos verlopen tussen de twee landen. Zo zorgt Mescal, een in Mexico gebrouwen drankje, bijvoorbeeld voor veel toerisme. Vooral veel Amerikanen komen ervoor naar Mexico en nemen het mee terug de grens over. Een reportage van Bureau Buitenland.

De groeiende markt van Mescal betekent ook een economische sprong voor veel dorpen. Steeds meer Mexicanen besluiten zelfs om terug naar hun geboorteland te gaan om op de boerderij werken. Zo was er een graphic designer die in Los Angelos werkte en terug naar Mexico is gegaan om het nieuwe label voor een Mescalbrouwerij te ontwerpen.

Foto: Eline van Nes

Correspondent Jurriaan van Eerten bezocht een dorp waar veel Mescal wordt gebrouwen. De plaatselijke burgemeester van dat dorp vertelt dat alles nu nog artisanaal wordt gebrouwen. Zo ging Van Eerten langs bij een gezin dat de Mescal thuis in oude plastic frisdrankflessen schenkt. Doordat het Mescaltoerisme blijft toenemen, is er nu sprake van schaarste en moet de productie worden opgevoerd. "We moeten professionaliseren", vertelt de burgemeester.

"Foto:

Mexicaanse Mescal en de muur van Trump

Ster advertentie
Ster advertentie