Buitenland
VPRO

Cubaanse rappers aan de leiband

foto: Artistas Cubanxs en Contra del Decreto 349foto: Artistas Cubanxs en Contra del Decreto 349
  1. Nieuwschevron right
  2. Cubaanse rappers aan de leiband

Obscene teksten of uitdagende kunst; het wordt lastig in Cuba. Want vrijdag wordt Decreet 349 van kracht, bedoeld om dwarse artiesten te controleren. De Cubaanse rapper Osvaldo Navarro reageert in Bureau Buitenland.

Muziek, films, schilderijen, boeken, alles wat buiten het officiële circuit in omloop is, moet voortaan door een inspecteur van de regering worden goedgekeurd.

Cafés en restaurants, maar ook particulieren mogen alleen goedgekeurde muziekbandjes uitnodigen. Schilders moeten hun werk voor verkoop laten goedkeuren. Represailles variëren van inbeslagname van kunstwerken, materialen en apparatuur, en meerdere jaarsalarissen aan geldboetes.

Kunst wordt misdaad

"De regering wil weer grip krijgen op artiesten", zegt de Cubaanse filmmaker Yaima Pardo. Wie vroeger muziek, een film of een boek wilde publiceren, moest naar de staat. Die had alle drukpersen, productiemaatschappijen, studio's en de distributie in handen.

Maar de afgelopen jaren is een levendige kunstscene ontstaan van jonge en vooral tegendraadse artiesten die de staat niet nodig heeft. "Alles gebeurt in huisstudio’s, op laptopjes en mobiele telefoons. Dat willen ze met deze wet aanpakken", zegt Pardo.

Vooral rappers, met hun vaak provocerende teksten, vrezen Decreet 349. "Als je geen officiële artiest ben, dan besta je straks niet meer", zegt Osvaldo Navarro van hiphopband La Alianza. "Dit decreet verandert volgens veel artiesten kunst in een misdaad."

Cubaanse cultuur in de ban

Ster advertentie
Ster advertentie