Buitenland
VPRO

De adelaars van de woestijn

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. De adelaars van de woestijn

Ze zijn zelf migrant en hebben een bijzondere missie. Ondanks de verzengende hitte trekken ze erop uit in een uitgestrekte zee van zand: deze bouwvakkers, tuinmannen, huishoudelijk werksters en voormalig militairen. Het zijn allemaal vrijwilligers van de 'Eagles of the Desert'.

De macabere zoektocht van de Eagles of the Desert

Deze 'adelaars van de woestijn' zoeken naar stoffelijke overschotten van mensen die de tocht niet gehaald hebben. Vinden ze een lichaam of menselijke resten, dan leidt dat hopelijk tot identificatie. Doel is de achtergebleven familie te informeren over het lot van hun vermiste.

Uitdroging

Correspondent Jurriaan van Eerten loopt een dag mee voor een reportage in Bureau Buitenland. Nu de 'Karavaan' met migranten uit Honduras de grens met de VS heeft bereikt, zullen ook die misschien teveel risico nemen.Ieder jaar komen er honderden migranten om in de woestijn tussen Mexico en de Verenigde Staten, door uitputting of uitdroging.

Het is een gebied waar de temperaturen oplopen tot boven de veertig graden en waar gewelddadige drugsbendes actief zijn. Naarmate de grens strenger door de border patrol bewaakt wordt, kiezen veel migranten steeds afgelegener routes om de grens te passeren. Met alle gevaren van dien.

Veel van de Eagles kennen de pijn om een geliefde te moeten missen uit eerste hand. Ze hebben zelf iemand verloren door de woestijn op weg was naar de American Dream…

Ster advertentie
Ster advertentie