Buitenland

De Amerikaanse droom van Youngstown

foto: Hans Poolfoto: Hans Pool
  1. Nieuwschevron right
  2. De Amerikaanse droom van Youngstown

[VPRO] In de nieuwe VPRO-serie Droomland Amerika reist voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal door de Verenigde Staten op zoek naar het land dat Obama achterlaat voor zijn opvolger. Elke week kijkt Bureau Buitenland vooruit naar de aflevering en bespreekt het thema dat daarin centraal staat: van een Chinese voorstad van Los Angeles tot de meest gewelddadige wijk van Chicago.

Vanavond spreekt vaste gast en oud-Amerika-correspondent Arjen van Veelen met econoom Philip Marey over het verleden en de toekomst van het sterk verpauperde stadje Youngstown, Ohio, symbool voor de economische achteruitgang van de middenklasse en daarmee het onverwachte succes van Donald Trump in de verkiezingstrijd.

De roestgordel van Amerika

Youngstown was vroeger een welvarend stadje met een bloeiende staalindustrie. Maar na de de-industrialisatie van de jaren zeventig volgde een grote leegloop, zoals bij veel kleine industriestadjes op het Amerikaanse platteland. Samen vormen zij de zogenaamde Rust Belt, de roestgordel van Amerika. Een verwijzing naar de roestende machines en leegstaande fabrieken die nu de enige overblijfselen zijn van dit ooit zo florerende gebied in het noordoosten van het land.

Armoede in Amerika (Foto: Hans Pool)

Youngstown staat symbool voor de ontmanteling van American Dream. Waar Amerikanen ooit nog geloofden dat je alles kon bereiken als je maar hard genoeg werkte, zien zij nu een steeds meer stagnerende samenleving. Onderdeel hiervan is een verarming van de -vooral- blanke middenklasse. Dit is precies de groep waar Donald Trump zijn pijlen op richt in de verkiezingsstrijd, met de belofte van meer banen en nieuwe impulsen voor de economie.

Het zijn met name leeggelopen stadjes zoals deze waar Trump zijn stemmers vandaan moet halen. En de economische realiteit waar uitgedunde gemeenschappen zoals die in Youngstown mee moeten omgaan, maakt dat sommigen juist hem als de verlosser zien.

Het hoofd van de 3D-geprinte Trump-pop (Foto: VPRO)

Hoopgevende startups

Toch staat Youngstown niet stil. Jonge creatieve startups strijken hier steeds vaker neer om zich te vestigen in een van de vele leegstaande fabriekspanden. Ze worden aangetrokken door de lage huurprijzen en de gunstige ligging van de stad. Zo ook het 3D-printbedrijf Tech Incubator, dat levensgrote poppen maakt van Donald Trump en Hillary Clinton. De komst van zulke bedrijfjes is hoopgevend: "Wat wij in Amerika onder de aandacht willen brengen, is dat Youngstown zich ontwikkelt. Voorbij aan de vieze roestige fabrieken en op naar nieuwe vormen van productie."

Meer over de toekomst van Youngstown vanavond in het eerste deel van de Droomland Amerika serie van Bureau Buitenland, tussen 20.00 en 20.30 uur op NPO Radio 1.

Luiste
r en kijk ook:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie