Buitenland
VPRO

Waarom er weer een migrantenkaravaan naar de VS trekt

foto: Marvin Recinos/AFPfoto: Marvin Recinos/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom er weer een migrantenkaravaan naar de VS trekt

Al weken halen ze het nieuws: de duizenden Midden-Amerikanen die in de zogenoemde karavaan richting de VS trekken. Het gaat nog weken duren voordat ze de Amerikaanse grens bereiken, maar toch stuurt president Donald Trump nu al meer dan 5.000 militairen naar de grens om ze tegen te houden. Wat drijft deze Midden-Amerikanen weg van hun land?

Midden-Amerika-kenner Chris van den Borgh vertelt in Bureau Buitenland dat de inwoners van El Salvador, Honduras en Guatemala wegtrekken uit economische noodzaak, of soms zelfs omdat ze hun leven niet zeker zijn. "Er lopen veel mensen mee in de karavaan, omdat ze schulden niet meer kunnen betalen, omdat ze het niet meer rond krijgen. Ze gaan met vooruitzichten op een beter leven in de VS."

"Naast armoede heerst er ook een groot gevoel van onveiligheid in wijken en dorpen in deze zeer gewelddadige landen." Volgens Van den Borgh is armoede de dieper liggende oorzaak. Een ervaring met geweld als een moord in de familie, ontvoering of afpersing bepaalt dan vaak het moment van vertrek.

'Honderdduizenden families tegengehouden'

Ook het klimaat speelt een rol. "Het verbouwen van koffie gaat heel slecht. De prijs van koffie is laag, maar de oogsten zijn ook al een paar jaar slecht geweest door de gevolgen van klimaatverandering. Dat maakt dat er nu ineens heel veel vertrekken."

"De focus is nu, mede door de aandacht van president Trump, heel erg op de karavaan gericht, maar dit probleem speelt al jaren", zegt Van den Borgh. "De afgelopen jaren gaan er steeds meer Midden-Amerikanen richting de VS dan Mexicanen. Er worden jaarlijks honderdduizenden families tegengehouden."

Maar waarom dan in zo’n karavaan? “Als je met een mensensmokkelaar door Midden-Amerika trekt, kost dat je al gauw 10.000 euro. Zo’n karavaan is dan een voordeligere manier van reizen.”

Ster advertentie
Ster advertentie