Buitenland
VPRO

‘Wij willen geen fascistische vrouwenhater als president’

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Wij willen geen fascistische vrouwenhater als president’

In Brazilië groeit het protest onder vrouwen tegen de ultrarechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro. De Facebookpagina Vrouwen Verenigd Tegen Bolsonaro telt al meer dan 3 miljoen vrouwelijke leden. Bureau Buitenland sprak met de initiatiefneemster.

"Op sociale media zag ik steeds meer mensen zich opwinden over de stijgende populariteit van deze kandidaat", vertelt de 36-jarige Ludimilla Teixeira vanuit haar woonplaats Salvador aan de noordoostelijke kust van Brazilië.

Hij die niet genoemd mag worden

De naam van Bolsonaro wil ze niet meer noemen om de man zo min mogelijk publiciteit te geven. Hij gaat voorop in de peilingen voor de presidentsverkiezingen begin oktober.

"Ik wilde een plek creëren waar vrouwen vrijuit kunnen discussiëren over de alternatieven", vertelt de dertiger. "Het hek lijkt wel van de dam met zoveel leden en de teller tikt door."

‘Niet waard om te verkrachten’

Volgens Teixeira is Bolsonaro het prototype van de vrouwenhatende Braziliaanse man. "Van een vrouwelijk Congreslid zei hij bijvoorbeeld dat ze het niet waard was om te verkrachten."

De politicus werd voor deze uitspraak veroordeeld tot een boete. Daarnaast verheerlijkt hij geweld en flirt hij met het dictatoriale verleden van het land. "Geen enkel serieus land laat zo’n figuur aan de macht komen", aldus Teixeira.

Neergestoken

Zaterdag gaan in binnen- en buitenland Braziliaanse vrouwen de straat op tegen Bolsonaro. De kandidaat ligt zelf nog in het ziekenhuis, hij werd begin september tijdens zijn campagne neergestoken. "Dat had nooit mogen gebeuren", zegt Teixeira, "maar het haatdiscours komt voornamelijk van zijn kant."

Ster advertentie
Ster advertentie