Buitenland

'Het Amazonewoud is het Wilde Westen van Brazilië'

foto: Tim Boekhout van Solinge samen met lokale leider Dadáfoto: Tim Boekhout van Solinge samen met lokale leider Dadá
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Amazonewoud is het Wilde Westen van Brazilië'

[VPRO] Criminoloog Tim Boekhout van Solinge werkt samen met de lokale bevolking om de ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud te stoppen. Hij is de eerste gast in de Bureau Buitenland Zomer Express.

''Het Amazonewoud is het Wilde Westen van Brazilië", zegt Boekhout van Solinge. "De overheid is nauwelijks aanwezig en de grootgrondbezitters en houthandelaren maken de dienst uit. De lokale bevolking delft het onderspit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boekhout van Solinge leidde jarenlang namens de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een onderzoek naar conflicten om natuurlijke hulpbronnen in de Amazone. "Ik zag colonnes vrachtwagens vol boomstammen richting de haven rijden. Dag en nacht werd bij een Frans houtbedrijf gelost. Als criminoloog moest ik toch iets kunnen bedenken om dit te stoppen?"

Zo kwam hij op het idee de lokale bevolking uit te rusten met gps-camera's. "Door gesprekken met officieren van justitie kwam ik erachter dat het OM alleen tot vervolging kan overgaan als er foto’s met gps-coördinaten beschikbaar zijn van illegaal ontbost gebied. Ik dacht: dit is het! Die zijn goedkoop en daar hebben ze mij niet bij nodig."

Dadá is leider van een lokale gemeenschap die Boekhout van Solinge uitrustte met een gps-camera. "Hij verdedigt zijn bos, zijn cultuur, zijn leefomgeving. Hij is dus veel meer dan een milieuactivist zoals de lokale bevolking vaak wordt omschreven als het over protest tegen houtkap gaat."

Bureau Buitenland Zomer Express

Luister vanavond om 19.00 uur naar het gesprek met Boekhout van Solinge.

Ster advertentie
Ster advertentie