Buitenland

'Het geluid van de favela' is verboden in Rio

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het geluid van de favela' is verboden in Rio

[KRO-NCRV] In alle niet-olympische jaren is het carnaval natuurlijk hét evenement van Rio de Janeiro. Een belangrijk onderdeel van dat carnaval is de muziek, de samba. De trots van Brazilië nu was ooit de muziek van de armen. De huidige generatie muziek van de armen, baile funk, is op dit moment in Rio verboden.

De Braziliaanse funk is ontstaan in de favela’s. In de subsoort baile funk zingt een MC onder begeleiding van een drumband over het leven en de criminaliteit in die sloppenwijken. Onderdeel van de pacificatiepolitiek van de gemeente is een verbod op de muzieksoort omdat de criminaliteit dan niet meer verheerlijkt zou kunnen worden.

Baile funk

De Nederlandse antropologe Sterre Gilsing woont in Rio en promoveert op de verboden muzieksoort. Volgens haar wordt baile funk nog wel gespeeld op illegale feesten en laat de politie zich ook graag omkopen om de muziekstijl af en toe te laten.



Doordat een kleine deel van de muzieksoort verboden is, komt de hele muziekstijl in een kwaad daglicht te staan. De hogere sociale klasse in Brazilië associeert funk met criminaliteit. Ze maken niet het onderscheid tussen de hele muzieksoort en de kleine subcultuur.

Lapa

Als we met Gilsing meegaan naar de openbare repetitie van haar band blijkt de muziek populair onder de voorbijgangers. Uit de hal van klinken harde funk-klanken van enorme trommels. De MC rapt de muziek aan elkaar. Het is gezellig druk bij de hal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Dat is volgens Gilsing tekenend voor hoe naar de muziek wordt gekeken. Je kunt je ook afvragen of het zin heeft om een muzieksoort te onderdrukken. Er is zelfs een Braziliaans gezegde over: het is het geluid van de zwarten, het geluid uit de favela. Maar als het speelt, blijft niemand stil.

Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.

Ster advertentie
Ster advertentie