Buitenland
VPRO

Hoe oma weer mama werd door de Amerikaanse opiaten-epidemie

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe oma weer mama werd door de Amerikaanse opiaten-epidemie

Geboren worden bij een verslaafde moeder. Het overkwam de driejarige Jessie. Daarom wordt het meisje door haar 71-jarige oudtante Cheryl opgevoed in een buitenstad van Phoenix, Arizona. Ze woont een paar huizen van haar vijfjarige zus, die door andere familieleden is geadopteerd. Jurriaan van Eerten, correspondent in Arizona, maakte hierover een reportage voor Bureau Buitenland.

Doordat doktoren lange tijd al te royaal zijn geweest met het voorschrijven van opiatenpillen, zijn intussen ruim twee miljoen Amerikanen aan pijnstillende medicatie verslaafd geraakt, waarna zij geregeld overstappen op straatdrugs.

Het is een stille epidemie, waarvan de maatschappelijke gevolgen enorm zijn. Jessie is één van 160.000 kinderen van verslaafde ouders die in Arizona door familieleden worden opgevoed. Meestal worden de kinderen bij familie gedumpt, waarna de ouders weer voor jaren uit zicht verdwijnen.

Cheryl en Jessie naar de zondagsschool

Ondanks haar hoge leeftijd, heeft Cheryl heel haar leven in het teken van de opvoeding van Jessie gesteld. Ze lezen kinderboeken samen en zingen liedjes. Het is voor Cheryl de enige manier om het meisje in de buurt van de rest van haar familie en haar zus te houden. Maar wie de oude Cheryl gebocheld over straat ziet gaan met een kinderwagen, vraagt zich af hoe lang zij dit nog kan volhouden.

De opium-oma's van Arizona

Ster advertentie
Ster advertentie