Buitenland

Olympiërs drinken water uit Nederlandse leidingen

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympiërs drinken water uit Nederlandse leidingen

[KRO-NCRV] Water is in Rio de Janeiro overal, maar daarmee omgaan is niet de grootste hobby van de Brazilianen. Over het water waar Dorian van Rijsselberghe en Sharon van Rouwendaal goud wonnen was veel te doen, het ontzettend zou vies zijn. Op die tijdelijke olympische plekken lag nog geen normale waterleiding. Dus werden er Nederlanders ingevlogen om dat aan te leggen.

Een bedrijf uit Tilburg is daar verantwoordelijk voor. Uiteraard gelden hier ook strikte eisen van het IOC, dus de naam van het bedrijf mogen we niet noemen. Monique Verhoeven leidt ons rond door het familiebedrijf. Haar vader is eigenaar en zit het hele jaar in het vliegtuig om alle 1500 evenementen die ze per jaar doen, af te gaan.

140 kilometer waterleiding

De meeste olympische locaties zijn nieuw of tijdelijk, op zo´n plek ligt dus lang niet altijd waterleiding. Het bedrijf van Verhoeven legde op 65 locaties 140 kilometer waterleiding aan, om het straks na de Spelen weer allemaal af te breken.



Om het Braziliaanse water te kunnen drinken liggen er op sommige plekken een filters om er drinkwater van te maken. Verhoeven had zo’n filter graag overal neergelegd, maar dat ligt politiek gevoelig. Op een paar plekken kun je nu uit de olympische kraan drinken. Het mag echter van de gemeente niet gaan wennen om uit de kraan te drinken in Brazilië, dus de filters liggen maar op een paar plekken tussen de Nederlandse waterleidingen.

Controlroom

Het werk was voor Verhoeven vooral om alle waterleidingen en filters neer te leggen. Tijdens de Spelen houden de Brabanders alles vanuit de controlroom in de gaten. Nu is alles onder controle maar aan het begin van de Spelen waren er behoorlijk wat problemen. Omdat de gemeente Rio niet genoeg water leverde aan de Tilburgers kon het systeem de vraag van water niet aan. En dus stonden er plekken zonder water.

Die problemen zijn opgelost en dus kunnen ze achterover leunen in de controlroom. Water is er genoeg in Rio de Janeiro, waar de zee altijd dichtbij is. Maar dankzij de Nederlanders komt er ook op de olympische plekken water uit de kraan.

Kijk hier de hele aflevering van Goedemorgen Brazilië.


Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.

Ster advertentie
Ster advertentie