Buitenland

Opnieuw goud voor Nederland in Rio, maar niet bij een olympische sport

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw goud voor Nederland in Rio, maar niet bij een olympische sport

Nederland heeft goud gewonnen bij de demonstratiesport Bossaball tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De medaillespiegel wordt er voor Nederland niet mee aangevuld, want de sport is nog niet olympisch. Maar de eerste stappen zijn gezet.

Bossaball is een combinatie van volleybal, voetbal en turnen. Teams van vier spelen op een springkussen tegen elkaar en proberen de bal over het net op de grond bij de tegenstander te krijgen. Van de 5 balcontacten moet er minstens 1 met een voetbaltechniek. En de aanvallende speler van de vier, die staat op een trampoline. Als de bal de trampoline van de tegenstander weet te raken krijg je in één klap 3 punten.

Copacabana

De sport werd uitgevonden door een Belg. De Nederlander Wilco Nijland reist al tien jaar rond de wereld om de sport te promoten. Inmiddels is hij bondscoach van het Nederlandse team.

Bij het WK beachvolleybal in Den Haag was Bossaball al demonstratiesport. Naar aanleiding van dat succes wordt nu op uitnodiging van de Wereldvolleybalbond tijdens de Spelen een toernooi afgewerkt. En waar kan dat nu beter dan op het strand van de Copacabana?

Kaarten voor HHH

Nijland is behoorlijk fanatiek aan het coachen tijdens de finale van Nederland tegen Argentinië. "Niet naar die lekkere wijven kijken mannen, gewoon gefocust blijven spelen." Zijn coaching lijkt te helpen. Nederland wint de eerste set en in de tweede gaat het lang gelijk op. Met een onverwachte driepunter is de zege voor Nederland ineens binnen. De spelers en Nijland duiken bovenop elkaar.

De medaille is dus nog niet olympisch maar de spelers krijgen wel allemaal kaarten voor het Holland Heineken House. Nijland: "En als we daar ergens een podium vinden, laten we ons huldigen." De weg naar Olympia is nog lang voor de Nederlandse bossaballers, maar hij is ingezet.

Kijk hier de hele aflevering van Goedemorgen Brazilië


Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.

Ster advertentie
Ster advertentie