appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Brainwash Zomerradio

Hoofdgast: filosoof Jan Drost

vrijdag 29 juli 2016, 00:04 uur

Romantiek is levensgevaarlijk, volgens Jan Drost (1975). In ‘Het Romantisch Misverstand’ (2011), laat hij zien hoe de romantiek als aaneenschakeling van fabels een gelukkig liefdesleven in de weg kan staan. Liefde kan zoveel mooier zijn dan de romantiek ons doet geloven. 

Het bevragen van denkkaders in je hoofd maakt je vrijer. Dat werd opnieuw duidelijk in ‘Denken Helpt’ (2015), waarin Drost laat zien hoe filosoferen ingezet kan worden bij het vormgeven van je leven. Hij is verbonden aan The School of Life en schrijft voor NRC Handelsblad, Filosofie Magazine, Trouw en de Volkskrant. 

Drost wil het nummer ‘Something To Live For’ van Ed Harcourt niet alleen laten luisteren tijdens Brainwash Zomerradio, maar zingt het ook in zijn muzikale filosofievoorstelling. Het refereert volgens hem aan de samensmeltingsmythe van Aristophanes, waarbij geliefden volledig in elkaar opgaan en elkaars ontbrekende wederhelft vormen. Doordat het daar juist afstand van neemt, is het geen misleidend romantisch liedje, maar werkelijk een liefdesliedje.

De muziekkeuze van Jan Drost:

  • The Cure - Plainsong
  • Harmonie De L’Orchestre Des Champs-Elysées - Mozart: Gran Partita - Adagio
  • Ed Harcourt - Something to Live For
  • Ron Sexsmith - Happiness
  • Coldplay - Don’t Panic
  • Aurelia Saxofoon Kwartet - Scarlatti - Sonate in E Groot
  • Susie LeBlanc, Stephen Stubbs - Lascia Ch’io Pianga - Handel - Rinaldo
  • Belle and Sebastian - The State I am In


Hoofdgast: filosoof Jan Drost - deel 2


Hoofdgast: filosoof Jan Drost - deel 1


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1