appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De week van Kee

Politiek redacteur Peter Kee neemt je mee naar de achterkamertjes, stelt je voor aan de belangrijkste spelers en geeft je een exclusief inkijkje in de politieke paleisintriges. Reconstructies van het belangrijkste nieuws op Het Binnenhof.

Podcast afleveringen

Het woord 'dualisme' en 'bestuurscultuur' vliegen je om de oren in Den Haag. Alles moet anders, maar gaat dat ook lukken? In de Week van Kee duikt politiek duider Peter Kee de geschiedenis in om te kijken of de roep om een nieuwe bestuurscultuur nieuw is. 

Wat hebben we geleerd van de geschiedenis en wat kan er worden gedaan om die nieuwe bestuurscultuur te bereiken? Gert-Jan Segers tekende een aantal lessen op in het Tweede Kamerdebat en praat in de Week van Kee verder over de mogelijke weg naar meer dualisme en een gezondere bestuurscultuur. 

Urenlang probeerde coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer uit te leggen waarom we voorlopig even zijn uitgeënt met het Jansen-vaccin. Nadat al eerder is gestopt  met Astrazenaca voor mensen onder de 60. Is die voorzichtigheid gepast of misplaatst? "Dat we niet doorprikken met AstraZeneca is wel een bijzonderheid in de wereld van communicatie."

Het coronadebat gister was wederom verhit. Minister Hugo de Jonge kreeg veel pittige vragen voor zijn kiezen over het stoppen met vaccineren en de onduidelijke communicatie. Niemand weet waar we aan toe zijn, lijkt het. Peter Kee en Patrick Lodiers ondervragen Gerard Schouw, directeur van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen over hoe het nu komt dat de communicatie en de strategie soms lastig te volgen is. 

Wat er moet gebeuren is heel simpel, zegt Schouw: "met z'n allen heel goed luisteren naar wat de EMA zegt. Als ze zeggen dat het veilig is en we door kunnen, kunnen we gewoon door." Peter Kee vraagt zich af of dit betekent dat we ons niks meer aan moeten trekken van de Gezondheidsraad. Schouw heeft daar wel een idee over: "Ik denk dat de Dezondheidsraad op onderdelen hele goede adviezen geeft, maar je ziet dat dat tot enorme verwarring leidt."

Naast al het formatienieuws kijken politiek duider Peter Kee en architect van GroenLinks Bram van Ojik in De Nieuws BV naar het verlies van GroenLinks en de mogelijke verklaringen daarvoor.  Hoe kan de partij de scherven weer bijeen rapen en kan partijleider Jesse Klaver wel door? 

#26 - 'Stijl Omtzigt zou de norm moeten zijn' (S03)

vrijdag 26 maart 2021, 14:23 uur

Pieter Omtzigt, de man die het nieuws domineerde. Althans, vooral wat er OVER hem werd gezegd. Gister moesten de kersverse verkenners Jorritsma en Ollongren het veld ruimen en ook dát had met Pieter Omtzigt te maken.

Deze aantekeningen zijn niet de eerste dolk in de rug van het befaamde CDA kamerlid Omtzigt, die een hoofdrol speelde in het boven tafel krijgen van de toeslagenaffaire. Eerder deze week bleek dat de top van het CDA een fluistercampagne tegen Omtzigt is begonnen, zegt althans HP de tijd. Wat moet deze man nog bij het CDA?

In 'De week van Kee' praten politiek duider en redacteur Peter Kee en Patrick Lodiers door met Eddy van Hijum. De man die in 2003 samen met Omtzigt in de Tweede Kamer kwam voor het CDA en inmiddels gedeputeerde is voor de provincie Overijssel, dé provincie van Omtzigt.

Na de electorale dreun van deze week pleit oud-voorzitter van de PvdA Felix Rottenberg voor een 'alliantie' tussen de PvdA en GroenLinks. Daarbij komt er een hechte samenwerking komen tussen de fracties en de wetenschappelijke bureau's van de partijen. ''Waarom niet eens in de 6 weken samen vergaderen?''

Fuseren is op dit moment niet nodig volgens Rottenberg. ''Je hoeft niet meteen een fusiepartij te maken, want de meeste fusies mislukken, ook in het bedrijfsleven. Begin met een echte alliantie.'' Regeren in een coalitie lijkt Rottenberg nog niet verstandig. Wat hem betreft kijken we naar Denemarken, waar minderheidskabinetten een stuk gebruikelijker zijn.

#24 - De opkomst van Volt (S03)

vrijdag 12 maart 2021, 16:43 uur

Volt staat inmiddels op drie zetels in de peilingen, maar waar komt de partij eigenlijk vandaag? Op die vraag wordt in de Week van Kee antwoord gezocht. Komt de partij echt zo onverwacht opzetten of is het allemaal wel te verklaren?

Met lijsttrekker van Volt Laurens Dassen en politiek duider Merel Ek kijken we naar de opkomst van Volt en het netwerk achter de partij.

''Justitie en veiligheid, de basis voor onze rechtsstaat, worden geleidelijk vermorzeld door de almaar stijgende uitgaven in andere domeinen.'' Daarvoor waarschuwt demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus in zijn nieuwe boek De weerloze samenleving.

Met politiek duider Peter Kee bespreken we wat er nodig is om dat probleem op te lossen, de verwerking van de huwelijksrel en blikken we kort terug op zijn ministerschap.

In de strijd tegen nepnieuws werkt de NPO aan een echtheidsstempel voor alle beelden van de publieke omroep. Aangezien het steeds makkelijker wordt om deep fake-video's te maken. Dat vertelt NPO-bestuurder Martijn van Dam, die zich ernstig zorgen maakt over de ondermijnende rol die nepnieuws in toenemende mate kan gaan spelen.

De allereerste kieswijzers dateren van eind jaren '80, maar inmiddels zijn het er tientallen. Hoe moet je daar uit kiezen? Werken ze wel goed? En hoe proberen politieke partijen ze te gebruiken om meer stemmen te winnen? Daarover praten we met politiek duider Peter Kee en dé man achter het Kieskompas André Krouwel.

Het verkiezingsreces is vandaag begonnen. Dat betekent dat de verkiezingscampagnes in volle glorie losbarsten maar ook dat we afscheid gaan nemen van de vertrekkende Tweede Kamerleden. En dat zijn er nogal wat dit jaar, een heuse exodus.

Zo'n 30 Kamerleden vertrekken, evenals hun jaren aan ervaring. Met twee van hen praten Patrick Lodiers en politiek duider Peter Kee door in De Week van Kee: Joël Voordewind van de Christenunie en Ronald van Raak van de SP. Deze heren zitten al sinds 2006 in de Tweede Kamer, maar begonnen hun politieke carrière al ver daarvoor. Voordewind bij de PvdA in 1991 en Van Raak in 2003 als Eerste Kamerlid.

Hoe was hun laatste week? Wat is er veranderd sinds het begin van hun politieke loopbaan en vooral: wat gaan ze níét missen? Nieuwe Kamerleden opgelet: deze heren geven tips en tricks mee, speciaal voor jullie.

Je politieke ster doen rijzen in het social media tijdperk en je online personality laten zegevieren is nu tijdens de 'coronacampagne' belangrijker dan ooit. Wie doen het goed en waar liggen nog volop kansen?

In deze 'Week van Kee' neemt onze eigen politiek duider Peter Kee, die al jaren vanuit het holst van de Haagse kaasstolp de verkiezingen volgt, je mee in de wereld van politiek en social media.

Te gast zijn Anne Stokvis, hoofdredacteur bij een strategisch merkenbureau en heeft een aantal succesvolle online campagnes op haar naam staan. Ook bellen we met de lijstrekker van de SGP Kees van der Staaij. Wat doet hij eigenlijk goed op de socials en waar kan hij nog wat extra stappen zetten?

Moeten de verkiezingen wel of niet doorgaan in maart? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld. Tweede Kamerlid Henk Krol en burgemeester van Ede René Verhulst zien de verkiezingen liever verplaatst worden naar juni. In de Week van Kee vertellen ze waarom.

Grote kans dat het kabinet gaat vallen. Wederom lijkt Rutte er, in tegenstelling tot Asscher (PvdA), vrij ongeschonden door te komen. Hoe houdt onze premier het al ruim 10 jaar, crisis na crisis vol? We bespreken het met oud-spindoctor van de VVD Henri Kruithof.

#15 - Hoe bedwing je het populisme? (S03)

vrijdag 8 januari 2021, 15:10 uur

Moet de Haagse politiek ook vrezen voor Amerikaanse toestanden? Amerikaanse partijgenoten worstelden jarenlang wat ze moesten doen wanneer ze vonden dat Trump over de schreef ging. Met felle uithalen vervreemd je je immers al snel van de kiezer. Ook in Nederland worstelen politici met populistische uitdagers. We praten erover door met leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers.

#13 - Week van Kee over het aftakelende Binnenhof (S03)

vrijdag 11 december 2020, 16:30 uur

Goede verbouwing, slechte verbouwing. Dat kan de nieuwe titel worden van de soap die zich al jaren op het Binnenhof afspeelt. De gebouwen van het Binnenhof zijn namelijk spoedig aan renovatie toe, hoe eerder hoe beter. Tot die conclusie kwam men 5 jaar geleden al. Sindsdien hangt het dossier van relletjes aan elkaar.

Om die relletjes de bespreken neemt Peter Kee ons mee de gangetje in van het Binnenhof en spreekt hij in de Week van Kee SGP fractievoorlichter Menno de Bruyne die al sinds 1984 rondloopt op het Binnenhof en alles weet van de gebouwen en de verbouwing zelf.

Nieuwe verkiezingslijsten, concept programma’s en relletjes in de coalitie: de campagnes zijn begonnen. Al horen we van coalitiepartijen CU en CDA vrij weinig, die andere twee zijn de startblokken geschoten: VVD en D66 vliegen elkaar lekker in de haren.

Je zou denken, de verkiezingen zijn pas in maart, iedereen is druk met corona, maar niets is minder waar. Ook bij de coalitiepartijen is de campagne losgebarsten. Deze week werd de VVD verkiezingslijst gepresenteerd met maar liefst vier vrouwen in de top vijf. Mevrouw Kaag sprak het land toe in een soort advertentie-brief in de kranten. En corona komt terug in de verkiezingsprogramma, wat voor de VVD resulteert in een schijnbaar linksere koers.

Te gast is D66 Tweede Kamerlid Jan Paternotte. Hij is kritisch op het verkiezingsprogramma van de VVD dat ze zelf 'warm rechts' noemen: "Klinkt toch alsof het uit de magnetron komt." Als voormalig campagneleider weet Paternotte als geen ander hoe de campagnes in elkaar zitten en is de VVD alles behalve links. "Het verkiezingsprogramma van de VVD had net zo goed geschreven kunnen zijn door een conservatieve Pool".

Maar goed, ook op de D66 campagne is genoeg aan te merken, laat Peter Kee zien in deze 'Week van Kee': ophef over de #teamkaag campagne en een wat kleurloze Kaag terwijl Rob Jetten veel meer de shine lijkt te pakken.

In deze aflevering zetten Patrick Lodiers en Peter Kee alles nog even op een rij.

"Te weinig alarmbellen op allerlei niveaus", "Het wereldkampioenschap bestuurlijk onvermogen" en "Een fabriek zonder menselijke maat": een paar uitspraken van de verhoren over de toeslagenaffaire. Acht dagen lang zijn alle relevante bewindslieden en ambtenaren door de mangel gehaald om boven tafel te krijgen: Wat is er zo gruwelijk fout gegaan bij de belastingdienst?

Samen met politiek duider Peter Kee bespreekt Patrick Lodiers de afgelopen verhoren waarna Peter en Patrick doorpraten met Pieter Omtzigt.

#10 - De opkomst van nieuwe politieke partijen (S03)

vrijdag 20 november 2020, 16:40 uur

Het is een vierjaarlijkse traditie: de opkomst van nieuwe politieke partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen de stem van de bezorgde burger hopen te kunnen pakken. We zoomen in op 1 van die partijen met Bas Filippini en Peter Kee.

#9 - Week van Kee: Heibel in het kabinet (S03)

vrijdag 13 november 2020, 15:24 uur

Je zou je kunnen voorstellen dat onze ministers een beetje op hun tandvlees lopen. Coronacrisis, geen vakantie gehad en voorlopig geen uitzicht op rust want de verkiezingen komt met rasse schreden naderbij. Gekissebis en onderhuidse ruzietjes in het kabinet zijn dan ook niet van de lucht.

Daar komt nog bovenop dat het ook gewoon het einde van het jaar is. Dan krijgen kabinetten altijd een beetje last van de bekende ‘kerstmoeheid’.

Het vorige kabinet heeft de rit uitgezeten en dus vier keer de kerstmoeheid doorstaan. Maar welke parallellen zijn er te trekken met het kabinet van nu? Daar praten Peter Kee en Patrick Lodiers over door met dé vrouw die erbij was en alles hiervan weet vanuit de boezem van het vorige kabinet: de rechterhand van Asscher: Julia Wouters.

#8 - Desinformatie rondom verkiezingen (S03)

vrijdag 6 november 2020, 16:42 uur

De verkiezingen in Amerika zitten er bijna op, terwijl onze verkiezingen juist voor de deur staan. De laatste jaren wordt er tijdens verkiezingen veel gebruik gemaakt van sociale media als communicatiemiddel. Het grote vraagstuk van deze tijd is hoe om te gaan met de desinformatie op die platforms. In de Week van Kee bespreken politiek redacteur Peter Kee en presentator Patrick Lodiers dit vraagstuk.
VVD-Kamerlid Jan Middendorp houdt zich al jaren bezig met de rol die social media binnen onze democratie. Middendorp legt in De Nieuws BV uit wat minister van Binnenlandse Zaken Ollongren moet doen.

Lucille Werner, die van Lingo weet je wel, gaat de politiek in! Althans, als ze verkozen wordt. Ze staat op nummer 10 van de kieslijst voor het CDA, zo werd deze week bekend.

En Werner is zeker niet de eerste. Heel wat BN’ers gingen haar voor, te beginnen met olympisch zwemkampioen Erica Terpstra die in 1977 in de Kamer kwam voor de VVD. Maar ook Maarten van der Weijden, zangers André Hazes en Henk Westbroek, presentatoren Pia Dijkstra, Sylvana Simons en Léonie Sazias, advocaat Bram Moszkowicz en muzikant Berdien Stenberg werden politiek actief.

Dan missen we nog een enorme duizendpoot in dit lijstje: Peter R de Vries. In 2005 startte hij de politieke partij PRDV. Hij kwam de Kamer niet in, maar wel de Week van Kee! Patrick, Kee en Peter R de Vries bespreken met elkaar of het wel een slim idee is, als BN'er de politiek in.

De politie kampt al jaren met tekorten. De handhaving van de coronaregels komt nog bovenop het werk dat ze normaal al doen. Nu steeds meer boa’s en agenten thuis moeten blijven met klachten of door huisgenoten met corona, is het personeelstekort nog nijpender. Hoe moeten ze dan doen waar door Rutte zo op gehamerd wordt: meer handhaving?

Deze week geeft politiek duider Peter Kee een overzicht van de problemen bij de politie. Corona legt een vergrootglas op de problemen die er al jaren zijn. Peter Kee en Patrick Lodiers gaan in gesprek met Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP.

"Als de politie dezelfde quarantainemaatregelen moet handhaven als de rest van de samenleving, dan gaat het op deze wijze niet werken. Dan hebben we een heel groot probleem. Dat hebben we nu al in veel gevallen", zegt Van de Kamp.

Deze week in De week van Kee: Rob Jetten over een dubieus onderzoek van minister Wiebes (Economische Zaken) naar kernenergie. Vorige week presenteerde de VVD hun nieuwe kernenergie-plannen. Kort gezegd, we hebben kernenergie hard nodig om te voldoen aan de energievraag en aan het klimaatakkoord, aldus de VVD. Er moeten maar liefst 10 kerncentrales komen in Nederland. In diezelfde week kwam Wiebes met een onderzoek vanuit het ministerie dat dit standpunt onderschrijft. Toeval?

D66 zet hier vraagtekens bij. Het onderzoeksbureau, ENCO, dat het rapport van Wiebes schreef zou niet objectief zijn. De oprichters dan dit bureau hebben voorheen gewerkt bij het International Atomic Energy Agency (IAEA). Hebben zij dus wel eerlijk gekeken naar alle energievormen of vooral de nadruk gelegd op nucleaire energie? Hoe objectief is dit onderzoek?

Onze politiek duider Peter Kee zocht uit hoe dit precies zit en voelt Rob Jetten aan de tand, want, hoe opzienbarend is het eigenlijk? Gebeurt dit niet veel vaker in Den Haag?

Deze week in 'De week van Kee': de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Ondanks dat anderhalf jaar geleden al besloten werd deze enquête uit te voeren, gaat het vooronderzoek over twee weken pas van start. Het blijkt een bewuste strategie te zijn van de coalitie, en met name de VVD, om dit onderzoek uit te stellen tot na de verkiezingen.

Het hele dossier gaswinning staat bol van onderzoeken, uitstellen, traineren, veel geld en dubieuze belangen. In 1987 werd door Meent van der Sluis al onderzoek gedaan naar de gaswinning en aardbevingen. Ook in 1993 verscheen hier een onderzoek over. Politiek redacteur Peter Kee blikt hierop terug in De Nieuws BV.

Ook is Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) te gast om meer uit te leggen over waarom al zo lang gewacht wordt met de parlementaire enquête. "De coalitiepartijen hebben inderdaad gezegd dat ze alleen wilde instemmen met een parlementaire enquête naar Groningen als die later van start gaat".

Redactie en onderzoek: Peter Kee & Anna Pleijsier

Spanning en sensatie weer in Den Haag deze week: een tumultueus racismedebat, boze boeren die optrokken naar het Binnenhof en het lekken van een vertrouwelijk adviesrapport van de Sociaal-Economische Raad. In dit rapport staat dat de subsidies voor biomassa zo snel mogelijk afgebouwd moeten worden. Jesse Klaver noemde dit “het einde van biomassa als energiebron.”

De opkomst en neergang van biomassa bespreken we met onze man in Den Haag, die nooit vertrouwelijke informatie zou lekken, Peter Kee. Want hoe zit het nu met die biomassa? In 1999 leek het dé redding te zijn voor het klimaat en nu willen de SER en de coalitie er weer vanaf. Wetenschappers, onderzoeksrapporten en politici tuimelen over elkaar heen met hun mening.

Is het een duurzaam alternatief of niet? Daarover praten Patrick Lodiers en Peter met Diederik Samsom. Hij helpt Frans Timmermans met de Green Deal en de Europese klimaatwet. Als er iemand is die weet hoe het zit met die biomassa is hij het wel.

#14 - Jetten maakt ruim baan voor Kaag (S02)

vrijdag 26 juni 2020, 15:41 uur

Waar bij het CDA de een na de ander zich aanmeldt als lijsttrekker, meldt bij D66 de een na de ander zich af. Na minister Ollongren liet deze week de huidige fractievoorzitter Rob Jetten ook weten dat hij niet de strijd aangaat met Sigrid Kaag. We bespreken de rise and fall van de jonge fractievoorzitter met onze eigen Peter Kee. En we gaan hierover doorpraten met the man himself: Rob Jetten. Hij reageert bij ons voor het eerst op zijn besluit zich terug te trekken uit de race om het leiderschap van D66.

#12 - Ophef om beschermingswet agenten (S02)

vrijdag 5 juni 2020, 18:12 uur

In tijden van onrust over politiegeweld staat de Eerste Kamer op het punt een wet te behandelen waarin politieagenten worden beschermd, nadat ze geweld hebben gebruikt. Waarom moet deze wet er komen? We bespreken het met Tweede Kamerlid voor D66 Maarten Groothuizen.

#11 - Gerommel binnen het CDA (S02)

vrijdag 29 mei 2020, 16:13 uur

Het blijft maar rommelen binnen het CDA. Na de ophef rondom de samenwerking met FvD in Noord-Brabant en de strijd om wie de nieuwe leider moet worden, komt daar deze week nog onenigheid over het terughalen van 500 vluchtelingkinderen bij. We bespreken het met Gerd Leers.

De politieke week stond in het teken van de versoepeling van de coronamaatregelen, en van het tweede steunpakket voor ondernemers, maar niet iedereen is er even gelukkig mee. Dit bespreken we met Peter Kee en oud-Shell-baas Jeroen van der Veer.

#8 - PvdA wil CAO-stelsel hervormen (S02)

vrijdag 8 mei 2020, 14:01 uur

Er wordt voorzichtig naar het post-corona tijdperk gekeken. Sommige partijen maken plannen voor het openen van sportscholen, andere partijen kijken al iets verder vooruit. Maar echt concrete plannen blijven uit. Veel verder dan wollige vergezichten krijgen we niet.

In De Nieuws BV kijkt politiek redacteur Peter Kee naar de visies van de politieke partijen en gaat hij op zoek naar een concrete boodschap. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk heeft een concreet plan en brengt dat naar buiten in deze aflevering van de Week van Kee.

#7 - De samenwerking CDA en FvD in Brabant (S02)

vrijdag 1 mei 2020, 18:31 uur

De vlag kan uit: er is ein-de-lijk een coalitie gevormd in Brabant! Het CDA, de VVD, Lokaal Brabant en het Forum van Democratie gaan de provincie redden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot: het verbond tussen FVD en het CDA hield de gemoederen flink bezig. CDA prominent Paul Rüpp schreef een brief waarin hij duidelijk uitte dat hij niet blij is met deze samenwerking.

#6 - Onze staatsman in crisistijd (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:48 uur

Iedereen heeft het zwaar, maar er is één man die het echt zwaar heeft: Mark Rutte. Hoe is het om leider te zijn in deze crisis en doet hij het goed? Politiek redacteur Peter Kee maakt de balans op en praat erover met oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Rosenthal staat bekend als dé crisisprofessor van Nederland én kent Rutte door en door. Met hem kijkt Peter Kee in De Nieuws BV of Mark Rutte het goed doet en welke lessen onze premier kan trekken uit het verleden, uit zijn eigen fouten en uit de fouten van zijn eigen ministers.

#5 - Ruzie onder 50-plussers (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:36 uur

Ons land zit midden in een coronacrisis. De groep die het meest getroffen wordt, zijn de ouderen. Nu hebben we in Den Haag een partij die zich specifiek richt op deze groep; de 50PLUS. Maar hoe gaat het hiermee? Dat bespreken we met Peter Kee en Henk Krol.

#4 - Week van Kee over de week van Hoekstra (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:34 uur

Minister van Financiën Wopke Hoekstra maakt zichzelf niet geliefd bij zijn Europese collega's. Europese landen hebben financiele steun nodig, maar Hoekstra stelt de hoogste eisen van allemaal.

Geen goed signaal vinden velen. Ondanks de witte rook van donderdag 9 april, blijven mensen kritisch over de schade die Hoekstra heeft aangericht. Nederland staat volgens sommigen jarenlang buitenspel.

In De Week van Kee spreekt politiek redacteur Peter Kee over de houding van Wopke Hoekstra en de mogelijke reden daarvoor met Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).

#3 - De week van Kee: de oppositie in crisistijd (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:32 uur

Mark Rutte lijkt de oppositiepartijen in de Tweede Kamer te hebben getemd. De oppositie is voorzichtiger en stiller dan ooit. Kunnen ze hun werk als controlerende macht nog wel uitvoeren?

In de Week van Kee bespreekt politiek redacteur Peter Kee samen met GroenLinks-Kamerlid Bram van Oijk de rol van de oppositie, de perikelen binnen de coalitie en de rol van Mark Rutte.

Corona regeert het politieke debat. Toch zorgt één ander nieuwtje voor opschudding bij politici. Minister Bijleveld van Defensie schrijft de Tweede Kamer fout te hebben geïnformeerd over de Irakese burgerdoden uit 2015. Dat bespreken we met SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die een onderzoek wil naar de toedracht. Politiek redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam leggen uit waar de zaak over gaat.

#1 - Politieke spelletjes in crisistijd (S02)

maandag 23 maart 2020, 14:39 uur

Scholen wel of niet dicht? Het lijkt een simpele vraag, maar zelfs ten tijde van deze coronacrisis bleek dit toch een lastige kwestie. Met meer politieke intriges dan je op het eerste oog zou denken. Politiek orakel Peter Kee legt uit hoe dat zit.

Afgelopen maandag hield de Tweede Kamer een hoorzitting over de rechterlijke macht. FVD-leider Thierry Baudet zette het thema 'dikastocratie', de doorgeschoten macht van de rechters, op de agenda. Aanleiding was onder meer de verstrekkende Urgenda-uitspraak over het klimaatbeleid.

Bij de voorbereiding van de hoorzitting wilde Baudet deskundigen ook vooraf vragen of zij een verband zagen tussen uitspraken en politieke gezindheid, het IQ, het geslacht. etniciteit of de hormoonspiegel van rechters. Andere leden van de voorbereidende werkgroep van parlementariërs waren tegen. De vragen zijn niet voorgelegd.

Over die vragen van Baudet en de vraag of de rechterlijke macht is doorgeschoten spreken we met rechtsgeleerde en FVD-senator Paul Cliteur, na een reconstructie van Merel Ek en Joost Bekendam.

#115 - D66 hekelt 'boekhoudersbenaring' van Rutte

vrijdag 6 maart 2020, 13:53 uur

In Brussel slaat premier Rutte met de vuist op tafel: hij wil geen cent extra betalen aan de Europese Unie. D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is niet blij met die 'boekhoudersbenadering'.

Hij vreest dat Nederland langzaam 'zijn goodwill' verspilt in Europa. Dat zou Nederland in de vingers kunnen snijden bij herzien van de landbouwsubsidies van de EU. Die kosten nu zo'n een derde van het EU-budget. Politiek redacteur Peter Kee bespreekt het met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, na een reconstructie van politiek redacteur David van der Wilde en John van Dellen.

#114 - Waarom de CDA-top geen lijststrekkersverkiezing wil

zaterdag 22 februari 2020, 13:45 uur

Ruim een jaar speculeerden media erop los: wie gaat meedoen aan de strijd om het lijsttrekkerschap bij het het CDA? Minister van Financiën Wopke Hoekstra, vicepremier Hugo de Jonge of misschien CDA-kroonprinses Mona Keijer? Die vraag blijft staan, maar de partijtop wil af van interne verkiezingen.

Over de reden maakten politiek redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam een reconstructie. Met voormalig CDA-politicus Henk Bleker praten we door. Onder meer over 'de nieuwe Ruud Lubbers'.

#112 - Is de ambtenaar de nieuwe politieke zondebok?

maandag 10 februari 2020, 08:33 uur

Tot afschuwen van premier Rutte krijgen ambtenaren steeds vaker de schuld bij overheidsfalen. Dat was te zien bij de kindertoeslagenaffaire, maar ook toen uitlekte dat informatie over asielzoekers werd weggehouden voor de Tweede Kamer.

Wie die fouten precies veroorzaakt blijft vaak een mysterie. Gaven politici nu het bevel? Of was er echt sprake van een ambtelijke misser? Sinds 1998 mogen ambtenaren niet zonder toestemming publiekelijk van zich laten horen. Dat bepaalde premier Kok toen in de 'oekaze van Kok'.

Waarom die oekaze er kwam en welke gevolgen die heeft, reconstrueerden Peter Kee en Joost Bekendam. Ook spreken we met oud-topambtenaar en hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen, die de oekaze veel te streng vindt.

#111 - Staatswiet, komt het of niet?

vrijdag 31 januari 2020, 14:14 uur

Het is een van meest opvallende plannen van dit kabinet: een wietexperiment. Inmiddels is dit kabinet jaren aan de macht, maar ligt de staatswiet nog niet in de schappen. Hoe komt dat? En hoe staat het uberhaupt met dat bijzondere voornemen? Peter Kee zocht het uit en praat erover na met Kathelijne Buitenweg.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1