Cultuur & Media

Atte Jongstra bespreekt Philipp Blom in de Boekenrubriek

foto: Bol.comfoto: Bol.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Atte Jongstra bespreekt Philipp Blom in de Boekenrubriek

[AVROTROS] In de Nieuwsshow bespreekt een recensent elke week drie boeken in de Boekenrubriek. Deze week is de beurt aan gastrecensent en NRC/Handelsblad-criticus Atte Jongstra.

Philipp Blom, De opstand van de natuur

Een geschiedenis van de kleine ijstijd (1570-1700) en het ontstaan van het moderne Europa. Wat betekende deze klimaatverandering voor het economische, politieke en sociale leven, en wat kunnen we daar in onze eigen klimaatwankele tijd van leren? Over doodgevroren vrouwen, kometen, en uiteindelijk: God als ellendebrenger. Of is het toch iemand anders? Tegenwoordig weten we het zeker: we zijn het zelf, de mens. Van God naar mens is een hele overgang. En die werd ingezet, aldus Blom, in de kleine ijstijd.

Peter Janzen en Frans Oerlemans, Willem Kloos 1859-1938

Over literaire god Willem Kloos verscheen nu de biografie O God, waarom schijnt de zon nog! van Peter Janzen en Frans Oerlemans. Over waanzin (tot en met electroshocks), Kloos als ‘godvormig gat’, maar ook als drijvend tijdschriftredacteur en intimiderende vriend en minnaar. Heren- of damesliefde? En verdiende Kloos de Nobelprijs, of was hij slechts een god in het diepst van zijn eigen gedachten? We kunnen op zijn minst zijn Verzen (1894) teruglezen, door beide biografen opnieuw uitgegeven. Waarin ook zijn beruchte scheldsonnetten. Willem Kloos: een ruig leven.

Luister de Boekenrubriek terug

De Boekenrubriek door Atte Jongstra

Ster advertentie
Ster advertentie