Cultuur & Media
NTR

Brievenfobie of brievenangst: de angst om post open te maken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Brievenfobie of brievenangst: de angst om post open te maken

Brievenfobie of brievenangst: de angst om post open te maken. Het is een curieuze angst die mensen zelfs ten gronde kan richten. Boekentherapeut Helena Hilgerdenaar heeft die angst van dichtbij meegemaakt en gezien dat het echt desastreus zijn. Gelukkig heeft ze ook twee leestips ter remedie.

Boekentherapie over postangst

Vroeger kreeg je leuke post

Vroeger lag er van alles op je deurmat, vakantiekaartjes, liefdesbrieven, een brief van de uitgeverij dat ze je boek wilde uitgeven, kortom leuke brieven met af en toe een bekeuring of een blauwe brief. Nu komt alles via de elektronische mail en wat er aan echte brieven overblijft is vaak van het ellendige soort: rouwkaarten, belastingen en rekeningen. Als je die rekeningen niet op tijd betaalt komen er aanmaningen. En als je die post niet opent gaat het van kwaad tot erger. Dan ontstaan er enorme schulden. Of wordt het gas en licht afgesloten.

In weerwil van de woorden, van Dimitri Verhulst

Nu is er net een nieuw boek verschenen van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhuls, 'In weerwil van de woorden', die gaat over een man wiens leven wordt geruïneerd door de angst voor post. Pol Verholst, notabene de zoon van een postbode, lijdt aan deze angst. Als hij een brief moet openmaken begint hij te zweten, hij krijgt hartkloppingen, zijn suikerspiegel zakt, hij wordt heel beroerd en legt de brief weg. Op een grote stapel. En voor die stapel ontwikkelt hij dan ook weer een enorme angst.

Hij geeft deze angst zelfs een eigen naam: de ziekte van Verholst. De angst voor spinnen of hoogtevrees is er niets bij volgens deze Pol. Want brieven laten zich niet verdelgen, de ene brief wordt vervangen door de andere. Het zal niet verbazen: het loopt niet goed af met Pol Verholst.

Het boek Ont, van Anton Valens

Zo'n tien jaar geleden is er nog een mooi boek geschreven over de angst voor post. Ook in de roman 'Het boek Ont' van Anton Valens, ontmoeten we een mannelijke, licht verwarde hoofdpersoon die lijdt aan brievenangst, maar hij is al een stap verder dan Pol. Hij heeft namelijk zelf de therapiegroep Man & Post opgericht om deze kwaal te lijf te gaan. Dat is al heel positief. In deze therapiegroep maakt een groepje mannen gezamenlijk hun post open met het idee: gedeelde post is halve post. Het is een hilarisch, mooi geschreven boek dat indertijd ook is genomineerd voor de Ako literatuur prijs.

Het is dus heel jammer dat de hoofdpersoon uit het boek van Dimitri Verhulst niet de mannen van de therapiegroep Man & Post tegen het lijf is gelopen want door hun onderlinge solidariteit komen zij er beter uit. Dus alle mannen (en ook vrouwen) met een postfobie, verenigt u in een therapiegroep en zoek ook samen steun in de boeken van Anton Valens en Dimitri Verhulst!

Boekentherapie

Zelf een vraag of kwaal die je aan de Boekentherapeut wilt voorleggen? Mail naar boekenpodcast@ntr.nl en zij zoekt het juiste boek bij uw vraag of kwaal.

Ster advertentie
Ster advertentie