Binnenland
AVROTROS

'Scholieren denken aan hun cv bij de keuze voor het vak Chinees'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Scholieren denken aan hun cv bij de keuze voor het vak Chinees'

De populariteit van het vak Chinees groeit. Steeds meer middelbare scholieren kiezen ervoor het vak aan te bieden. Dit jaar leggen 264 leerlingen eindexamen Chinees af en het afgelopen schooljaar stroomden ruim 700 nieuwe leerlingen in. Het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, verwacht dat het aantal leerlingen de komende jaren blijft toenemen. Michiel Dijkman van Nuffic vertelt erover bij Blok&Toine.

Volgens Michiel Dijkman hebben middelbare scholieren verschillende redenen om voor het vak Chinees te kiezen. Het toekomstperspectief is misschien wel een van de belangrijkste. "Scholieren vinden het niet alleen interessant om iets over China en de Chinese cultuur te leren, maar ze denken vaak ook aan hun cv. China is nu de tweede wereldeconomie, maar groeit misschien wel uit tot de eerste wereldeconomie. Dan kan het handig zijn om een woordje Chinees te spreken en de Chinese of Aziatische cultuur te begrijpen."

Pilot

Tien jaar geleden startte de pilot en kon Chinees als vak worden aangeboden op middelbare scholen. "De insteek was toen om te kijken of er animo voor het vak was en of er überhaupt leraren waren te vinden. We hebben gekeken wat de kwaliteit van het vak moest zijn en hebben ons vervolgens verder georiënteerd. Na twee jaar is uiteindelijk voor de eerste keer het eindexamen ingevoerd en konden scholieren afstuderen in het vak Chinees", legt Dijkman uit.

Het vak Chinees bevat volgens Dijkman twee belangrijke onderdelen. "Aan de ene kant leren scholieren de Chinese taal, wat niet makkelijk is. Aan de andere kant leren ze veel over de cultuur en literatuur van het land. Als iemand gaat werken voor een Aziatisch bedrijf is het goed om te weten in welke cultuur je terechtkomt. In Nederland kennen we best een brutale cultuurvorm, terwijl Aziaten meer hiërarchisch en in consensus denken. Dus als je dat van een ander weet, is het makkelijker om zaken te doen."

Centraal eindexamenvak

Het vak Chinees wordt dus steeds populairder en de animo groeit. Nu is het alleen nog een schoolexamenvak, maar Dijkman sluit niet uit dat Chinees in de toekomst een centraal eindexamenvak wordt.

"Bij de meeste scholen is Chinees nu een extra vak, maar waarschijnlijk moeten scholieren straks kiezen tussen Spaans, Duits, Frans en Chinees. Scholieren kunnen natuurlijk niet alles doen op school."

Chinees

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie