Binnenland
BNNVARA

Veldhoven is door ASML gegroeid tot 'global village'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veldhoven is door ASML gegroeid tot 'global village'

Chipmachinefabrikant ASML is gevestigd in Veldhoven en dat maakt de stad het Silicon Valley van Brabant. En zo'n snelgroeiend bedrijf in je gemeente, dat merk je op het schoolplein, vertelt basisschooldirecteur van de Meerhovense basisschool 't Slingertouw Sultan Solak in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Ter plekke in Veldhoven: ASML, de harmonie en asperges voor de koning - Dijkstra & Evenblij ter plekke

Het meest waardevolle bedrijf in Nederland plukt de vruchten van het wereldwijde chiptekort dat door de coronacrisis is ontstaan. Chipmachinefabrikant ASML blijft groeien en de omzet die het bedrijf dit kwartaal draaide, is bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Bovendien heeft het bedrijf een lange lijst aan bestellingen voor machines staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Global Village Veldhoven

Door ASML trokken de afgelopen jaren enorm veel expats naar Veldhoven. Volgens het bedrijf zelf komen zo'n 5000 werknemers uit het buitenland, en dat worden er steeds meer. Zodoende werd de kleine gemeente naast het grote Eindhoven plotseling een global village.

Stadsonderzoeker Thijs van den Bomen kwam voor zijn boek Slim Zand naar Veldhoven om te schrijven over de internationale gemeenschap in Veldhoven. In de Vinex-wijk Meerhoven, dat strikt gezien onderdeel is van Eindhoven, woont een groot aantal internationals van ASML.

Waar Nederlanders wijken voor Vinex-wijken, hebben deze nieuwbouwbuurten een aantrekkingskracht op internationals, zegt Van den Bomen. "Je ziet dat veel Nederlanders zoeken naar sfeer, naar een authentieke omgeving. Expats, zeker uit China en Oost-Azië willen een nieuw huis, een goed huis, geen gezeik. Dus dat moderne sluit heel goed aan bij hun wensenpatroon."

40 nationaliteiten op het schoolplein

Sinds de komst van de vele internationale werknemers van ASML is het een en ander veranderd op het schoolplein van de Meerhovense basisschool 't Slingertouw. Ongeveer zes jaar geleden werden steeds meer rondleidingen op de school in het Engels gegeven. En, op dit moment lopen er kinderen van 40 verschillende nationaliteiten rond, "we hebben de wereld in huis", zegt directeur Sultan Solak.

Alle kinderen zijn welkom, vertelt Solak. Toen ze de verandering in de populatie voelde aankomen, heeft de school daarop ingespeeld. Daarbij hebben ze onder andere gelet op de taal in de klas en in communicatie met ouders. Zo zijn Nederland én Engels nu de standaard. Bovendien wordt een brug geslagen tussen hoe het onderwijs in Nederland werkt, en hoe de ouders en kinderen het gewend zijn in het land van herkomst. Daarnaast zorgt het schoolplein voor een makkelijkere manier om als ouders ook elkaar te leren kennen.

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie