appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Attje Kuiken (PvdA): 'Iedereen in de zorg moet bonus van 500 euro krijgen'

ANP
woensdag 14 april 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Iedereen in de zorg moet de afgesproken zorgbonus van 500 euro krijgen", dat zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken bij Spraakmakers. Ze noemt het gênant dat er een Kamerdebat over komt. "Het is vervelend dat je iedere keer moet knokken, terwijl iedereen kan zien dat de zorg meer verdient." 

De lonen in de zorg zijn volgens haar al jaren structureel te laag. Met een slepende formatie kunnen zorgmedewerkers niet wachten op de plannen van een volgend kabinet. "Zorgmedewerkers verdienen meer, want als ze nu weglopen hebben we dat over een jaar niet hersteld." 

CNV Zorg & Welzijn 

De voorzitter van CNV Zorg & Welzijn Anneke Westerlaken is "behoorlijk pissig" over de brief van minister Tamara van Ark.

De minister schreef aan de Tweede Kamer dat ze moeite heeft om een keuze te maken: óf alle zorgmedewerkers een bonus van maximaal 240 euro. Óf alleen de 'frontlinie' - de mensen die het meeste met corona te maken hebben - krijgt een extra uitkering van 500 euro. Van Ark vreest voor een nieuwe overschrijding van het budget. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Anneke Westerlaken in Stand.nl van Spraakmakers

Optie drie 

"Dit is een vals dilemma dat wordt geschetst", vindt Westerlaken. Zij pleit voor optie drie: "Verhoog het bedrag en waardeer de zorgmedewerkers. Dit kabinet maakt allerlei keuzes om te investeren in het bedrijfsleven, tests en fieldlabs. Dan kun je deze keuze als politiek ook gewoon maken." 

Keuzes 

Huisarts Doortje Graafmans heeft er begrip voor dat er keuzes gemaakt moeten worden. "Je moet kijken naar mensen die meer risico hebben gelopen, harder hebben moeten werken door hoog ziekteverzuim óf een heel andere baan hebben gekregen omdat het werk anders is geworden."

Graafmans gunt iedereen in de zorg een beter salaris, maar vindt wel dat de bonus nu wat gerichter uitgedeeld moet worden. "De vorige keer kregen bijvoorbeeld invalstudentes met nulurencontracten, die in de betreffende periode wat uren gewerkt hebben, óók 1000 euro. Daar zit wat scheefheid in." 

De huisarts vindt wel dat de beslissing duidelijk gemaakt moet worden, en dat er niet teveel over gediscussieerd moet worden. "Het geeft veel onrust. Het wordt een maatschappelijk discussie en je legt een druk bij werkgevers, want die moeten de aanvragen voor de bonus doen."

Stand.nl: De discussie over de zorgbonus is gênant

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1