Binnenland
AVROTROS

Hoe werken ze en wanneer gebruik je er een? Vijf vragen over corona-zelftesten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werken ze en wanneer gebruik je er een? Vijf vragen over corona-zelftesten

Vanaf half april is het zover: dan wil het kabinet massaal coronazelftesten inzetten in het onderwijs. Met zo'n sneltest kunnen scholieren en onderwijspersoneel zelf aan de haal met de bekende neusswab. Het doel van zelftesten is het sneller opsporen van besmettingen en uitbraken zoveel mogelijk voorkomen. We stelden vijf vragen over de inzet van deze zelftesten aan arts-microbioloog Ivar Lede.

Hoe werkt zo'n zelftest en waar moet je op letten bij het uitvoeren?

"Allereerst moet je het stokje goed in je neus stoppen. Het is een kort stokje, dus je moet goed ronddraaien. De test werkt op de manier dat het kleine brokjes van het virus aantoont."

Krijg je een positieve uitslag, dan moet je alsnog naar de teststraat. Heeft het dan wel zoveel voordeel?

"Ik denk het wel. Er is een kleine kans dat een positieve uitslag foutpositief is. Dan gaat iemand onterecht in quarantaine en moet de GGD ten onrechte een bron- en contactonderzoek doen. Het is dus goed om je test te laten bevestigen door een instantie die daarvoor is opgeleid."

Zit er verschil in de kwaliteit van zelftesten die straks op de markt komen?

"Ik verwacht van wel, maar ze moeten allemaal een CE-markering krijgen. Ook moeten ze allemaal de gevoeligheid aantonen: dat noemen ze de sensitiviteit en de specificiteit. Dan is de test geschikt om zelf te testen. Tussen fabrikanten zullen altijd kleine verschillen zitten, maar het mag niet zo zijn dat een test ongeschikt test is."

Voor scholieren en onderwijspersoneel worden de zelftesten gratis, de overheid betaalt de rekening. Maar voor de rest van Nederland ligt de zelftest straks voor ongeveer 10 euro in de winkel.

In welke situatie moet je zo'n zelftest gebruiken?

"Ik zou de zelftest gebruiken als je geen klachten hebt. Als je wel klachten hebt, moet je je sowieso laten testen door de GGD. Maar als iemand bijvoorbeeld naar zijn of haar oma in het verpleeghuis wil, zou ik een zelftest gebruiken. Na zo'n zelftest moet je overigens wel nog steeds de coronamaatregelen in acht houden."

Komen er straks nog andere, gebruiksvriendelijkere zelftesten op de markt, zoals een ademtest?

"Ik kan me wel voorstellen dat er nog andere zelftesten komen. Maar de ademtest is op dit moment nog niet geschikt voor de consument. Het is technisch te ingewikkeld om die in een handzaam formaat te krijgen."

Ivar Lede over zelftesten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie