Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter Schoolleiders: 'Scholen alleen open als het echt kan'

foto: Algemene Vereniging Schoolleidersfoto: Algemene Vereniging Schoolleiders
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Schoolleiders: 'Scholen alleen open als het echt kan'

"Indien jij een tekort aan leraren hebt, te veel mensen die thuiszitten en het niet lukt om het rond te krijgen. Dan is er echt ruimte om op jouw school het zo in te richten dat het wel kan. Daar mag je zelf besluiten over nemen." Dat zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) bij 1 op 1. Minister Slob zei echter in dagblad Trouw dat hij juist vindt dat alle scholen voor alle leerlingen open moeten. Hoe groot de ruimte daadwerkelijk wordt, zal later vandaag blijken uit de protocollen waar de basisscholen zich aan moeten te houden.

Als vertegenwoordiger van ruim de helft van alle schooldirecteuren in het basisonderwijs zegt ze: "De onrust is groot." Dat blijkt uit ook het feit dat zo'n 40 procent van de leerkrachten die in de scholen van haar achterban werken twijfels heeft of het wel veilig is om open te gaan. Maar over de onrust in het algemeen wijst ze vooral op de zorgen die mensen hebben. "Want tegelijkertijd zegt een overgrote meerderheid in het belang van de leerlingen: 'Ja, doe alsjeblieft de scholen open.' Het gaat niet alleen over een medische afweging maar ook over het welbevinden van kinderen dat op zoveel plekken onder druk staat. Daar kunnen we niet blind voor zijn."

Gisteren maakten dertig basisscholen in Brabant bekend aanstaande maandag niet open te gaan vanwege het niet kunnen garanderen van de veiligheid. Van Haren heeft geen zicht op hoeveel scholen daadwerkelijk weigeren hun deuren te openen. "Daar hebben wij nauwelijks signalen over ontvangen." Ze benadrukt dat de meerderheid in haar ogen gewoon open wil. "Wij hebben vooral boodschappen van scholen gekregen die zeggen 'wij gaan open, maar wel onder voorwaarden."

Van Haren verwacht dat de protocollen, de praktische vertaling van de voorwaarden waaronder de scholen open mogen, later vandaag volgen. Daarin moet onder meer nog duidelijk worden of er wel of geen gymnastieklessen mogen worden gegeven. Hoe het zit met veilige routes en wat dat betekent voor een school met vijf deuren of maar één deur. En wat betekenen de 'cohorten van kinderen.' Groepjes van twee of vijf leerlingen? Zo vraagt Van Haren zich af.

‘Onderwijzers leven niet onder een paddenstoel’

De Algemene Onderwijsbond, de grootste vakbond in het basisonderwijs, verwijt de minister dat hij haast boven kwaliteit plaatst. En er zijn geluiden die vragen om de opening over de voorjaarsvakantie heen te tillen. Van Haren heeft echter meer begrip voor de keuze om snel open te gaan. "Iedere week telt", en verwijst opnieuw naar de ruimte die de scholen volgens haar krijgen om alleen open te gaan als het echt kan.

De ervaringen uit juni en de mede daarop gebaseerde scenario's zouden voldoende houvast geven om ervoor te zorgen dat de opening zorgvuldig gebeurt. "We weten natuurlijk al heel lang dat de scholen een keer weer opengaan. Schoolleiders leven niet onder een paddenstoel, dus we wisten dat het basisonderwijs als eerste aan de beurt zou komen."

Kwaliteit onder druk

Wel is de voorvrouw enigszins somber gestemd over de algehele situatie in het onderwijs. Ze stelt dat ook rondom de heropening en wat dat voor het onderwijs en de leerlingen betekent, de ideale oplossing niet bestaat. "We moeten accepteren dat na het opendoen van de scholen niet het onderwijs weer gewoon normaal is. Je kan niet het onderwijs geven van de kwaliteit die we gewend zijn." Ze verwijst naar de continuïteit die onder druk staat door de afspraken over klachten en (klassen)quarantaine. En naar het lerarentekort dat ook voor de coronacrisis al een wissel trok op het onderwijs.

Wat de AVS betreft gaan de eindtoetsen voor groep 8 echter gewoon door. "Wij vinden ook (net als minister Slob) dat die toets moet doorgaan." Maar met de volgende kanttekening: het voortgezet onderwijs moet op de hoogte worden gesteld van wat de leerling mede door corona aan achterstanden heeft opgelopen. Op de vraag hoe het voortgezet onderwijs die achterstanden vervolgens in moet lopen, verwijst ze naar een plan dat het ministerie van onderwijs aan het ontwikkelen is. De optie om alle leerlingen het jaar over te laten doen is voor Van Haren 'nicht im frage.'

Vaccineer het hele onderwijs

Van Haren ziet graag dat onderwijzend personeel snel en volledig wordt gevaccineerd. "Zodra er voldoende vaccins zijn, moet het duidelijk zijn dat onderwijs als groep aan de beurt moet komen. Onderwijs moet als geheel een plek hebben (in de vaccinatiestrategie) zodat hele teams zonder risico weer naar hun werk kunnen."

Schoolleiders: basisscholen alleen open als het écht kan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie