Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Bonten: Houd avondklok nog twee weken vast

foto: Bontenfoto: Bonten
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: Houd avondklok nog twee weken vast

"Doe geen uitspraak over de avondklok voordat je weet wat de effecten zijn", stelt OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten bij 1 op 1. Dat betekent de facto dat pas eind volgende week een uitspraak gedaan kan worden. Pas dan is het effect op het aantal besmettingen van de maatregelen inclusief avondklok inzichtelijk.

"Zeker totdat we weten wat het effect is, denk ik niet dat je moet tornen aan de avondklok. Die hebben we echt nodig om de R-waarde naar beneden te krijgen", legt Bonten uit. Vanavond houdt het kabinet een persconferentie, waarbij ook dit keer het OMT-advies als rode draad zal worden gebruikt. Het is nog niet bekend wat het kabinet met de avondklok gaat doen.

'Een risicootje'

In het OMT-advies van afgelopen vrijdag stelt het OMT voor om de basisscholen en de kinderopvang volgende week weer te openen. Met nieuwe regels over afstand houden en vijfdaagse klassenquarantaine als er besmettingen zijn. Bonten erkent, zoals ook in het advies staat opgetekend, dat er discussie was binnen het OMT over deze beslissing. "Misschien was er dit keer wel meer discussie dan eerder."

Dat komt onder meer door de risico's die het met zich meebrengt. Zo is de verwachting dat het leidt tot een toename van het aantal opnames in ziekenhuizen. Een toename die volgens Bonten "heel goed te behappen valt." Hij baseert zich daarbij, zoals altijd, op de modellen van het RIVM. "Die modellen zijn heel goed voorspellend geweest. De terughoudendheid komt voort uit een aantal onbekende variabelen en aannames in die modellen. Je kan vier vijf weken wachten, tot je dat allemaal zeker weet." Dat doet het OMT niet en daarmee erkent Bonten "nemen we een risicootje."

Opening scholen gevraagd scenario

Volgens Bonten leveren kinderen een "hele kleine bijdrage aan de hele epidemie." Hij benoemt daarbij dat kinderen nog altijd een kleine kans lopen om ziek te worden van het virus. Daar voegt hij aan toe dat ook de Britse variant, in tegenstelling tot wat eerder het geval leek, niet heftiger blijkt voor kinderen dan voor volwassenen. "Er werd even gedacht dat dit een soort 'kindervariant' zou zijn. Dat blijkt allemaal niet waar. Hij is besmettelijker, maar dat geldt voor alle leeftijdscategorieën." Wel leidt de Britse mutant vaker tot (lichte) klachten, ook bij kinderen, wat samenhangt met de hogere besmettingsgraad.

De verwachting is dat de toename van het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de opening van scholen en kinderopvang rond de 5 procent van het aantal huidige opnames ligt. "Dat is binnen de marges van wat we aankunnen." "Je moet het afzetten tegen de schade die er is als je de scholen dichthoudt. Dat is feitelijk het spanningsveld." Op de vraag waarom er, met deze prognose en een derde golf die volgens velen in het vooruitzicht ligt, toch is gekozen voor de heropening zegt Bonten dat er "een duidelijke vraag was of er een scenario denkbaar was waarin de scholen weer veilig open konden."

Het OMT-lid geeft geen enkele ruimte om te vermoeden dat bij de totstandkoming van het advies sprake is geweest van politieke druk. Iets dat door sommigen werd aangenomen, nadat minister Hoekstra (Financiën) nog voor het uitkomen van het advies tegen journalisten zei dat hij de kans groot achtte dat de scholen weer open konden.

Inmiddels roepen ruim 27.000 mensen in een petitie op om onderwijzend personeel de kans te geven zich te laten vaccineren alvorens zij weer in de klas moeten staan. Bonten zegt te begrijpen dat mensen dat willen. Maar voegt daaraantoe: "Leraren lopen op andere plekken in het land ook het risico om besmet te raken." Hij ziet dat het een lastige puzzel is om te bepalen welke (beroeps)groepen voorrang moeten krijgen. "Ik laat het aan de gezondheidsraad of er weer een andere doelgroep moet worden voorgetrokken."

Opening mits andere maatregelen blijven

De arts-microbioloog blijft gedurende het gesprek benadrukken dat de adviezen wel mits het behoud van de overige maatregelen worden gedaan, Oftewel: alle geldende maatregelen, inclusief de avondklok en beperkt bezoekadvies. Waar nog wel sprake is van een soort versoepeling, is bij de winkels. Voor hen luidt het devies dat ze binnenkort op afhaalbasis weer spullen mogen verkopen. Daar ziet Bonten nagenoeg geen risico’s in. "Of je nou iemand aan je voordeur krijgt die iets langsbrengt, of je haalt het zelf op bij een winkel. Je gaat niet winkelen, je gaat als zou je naar een postkantoor gaan om een pakketje op te halen. Op je eigen afgesproken tijdslot en niet allemaal tegelijk."

OMT-lid Bonten: handhaaf avondklok tenminste nog twee weken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie